was successfully added to your cart.

Winkelmand

Sam van IJzendoorn is young creator en werkt vanuit zijn eigen bedrijf ‘VIJZ’ als sneaker restorator, wat betekent dat hij schoenen/sneakers nieuw leven inblaast. Op zijn 20e heeft hij al een scherpe visie. Schoenen behandel je niet niet als vuil als ze afgetrapt zijn, maar dat je ze altijd weer als nieuw kan laten maken. Hij is hard op weg en wilt verder in de creatieve ambacht. We ontmoeten hem op zijn werkplek in Zoelen. Instinct One zet vandaag een sneaker liefhebber in de spotlight!

Hoe lang ben je met VIJZ bezig?
“Vorig jaar, dus anderhalf jaar geleden ben ik officieel mijn bedrijf gestart maar ben daarvoor ook al een jaar bezig geweest. In het begin dacht ik dat ik het gewoon als bijbaan erbij kon doen en nadat ik bij de sneakerbeurs ‘Sneakerness’ ben geweest begon het wel echt een beetje te lopen. Ik krijg nu dagelijks aanvragen, zelfs van over de hele wereld!”

 

Ben jij altijd al creatief geweest van jongs af aan?
“Ja vroeger natuurlijk begonnen met Graffiti spuiten samen met mijn broertje. (Zijn naam houdt die voor zich). Tekenen deed ik graag, maar ik ben ook bezig geweest met meubels. Altijd al wel bezig geweest en van het een komt het andere!”

 

Even een grappige vraag voor een creator, wat is het eerste wat je doet als je wakker wordt?
Hij moest even denken. Ja goeie! Het eerste wat ik doe is wel een bak koffie drinken, een lekkere zwarte bak!

 

Hoe omschrijf je jouw stijl?
Je hoort de hiphop muziek op de achtergrond, Sam moest even nadenken.
Aan het einde van het gesprek zijn de volgende stijlen eruit gekomen.

1. Strak
2. Perfectionistisch, voordat een schoen perfect is gaat het niet de deur uit.
3. Van het oude weer nieuw maken

Heb je drie favoriete materialen waar je graag mee werkt?
“Ja sowieso leer, geen kunstleer maar echt leer. Mooi suède werk ik ook graag mee.
Suède verf vind ik trouwens ook mooi spul. Is weer anders dan leerverf. Het is dunner, maar daar werk erg fijn.”

Wat vind je tot nu toe het vetste project wat je tot nu toe hebt gedaan?

“Dat was wel een paartje Nike Air Max One X Parra Burgundy. Dat was een Parra X Nike collab en die had ik weer volledig opgeknapt. De schoenen waren echt helemaal verrot. Ze waren misschien nog maar 100 euro waard toen ik ze kreeg, maar na de restoratie waren ze wel weer 1000 euro waard, dus dat is natuurlijk super nice.

 

Heb je ook wel eens een opdracht volledig verpest?
“Ja helemaal in het begin heb ik wel is een paartje echt verkloot. Ik werkte met een verf die eigenlijk helemaal niet op dat materiaal kon. Ik dacht dus dat ik met de gewone verf die specifieke schoen ook kon customizen, maar dat kon dus niet.”

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor het designen?
“Ik volg veel mensen op Instagram die een beetje hetzelfde doen, daar haal ik inspiratie vandaan, maar dat is vooral voor het customizen. Met opknappen is dat anders, omdat er weinig mensen zijn die hetzelfde doen. Dat is meer vakmanschap.”

 

En je inspiratie om VIJZ te beginnen?
“Ja dat komt eigenlijk weer van Youtube. Ik zag een filmpje over het customizen van schoenen en toen dacht ik bij mezelf: wat hij kan, kan ik ook!
Zo is dat ontstaan en het pakt tot nu toe goed uit. De kennis voor restoratie heb ik trouwens wel echt moeten leren, daar had ik in het begin nog weinig verstand van.”

 

Je hebt vast ook ambities voor later, kan je daar iets over vertellen?
“Het customizen is tof, maar om uiteindelijk een volledig eigen schoen te ontwikkelen dat zou mij echt het vetste lijken. Dat je ook te maken hebt met alle grondstoffen die gebruikt worden voor de schoen. Als ik samen met de klant een schoen kan ontwikkelen vanaf het begin, van ontwerpen tot keuze van materialen. Dat is wel wat ik heel graag zou willen.”

Heb je uiteindelijk een advies gekregen waarvan jij echt denkt, daar kan ik verder mee?
“Ja sowieso doe uiteindelijk echt iets wat je leuk vind, klinkt zo cliché. Maar dat is het wel echt, zorgen dat je er dan goed in wordt en er vol voor wilt gaan.”

 

Hoe denk je dat Instinct One als kledinglabel een aanvulling kan zijn voor jouw bedrijf?
“Kleding is sowieso heel belangrijk, een outfit maakt ook wel de schoen vind ik. In dat opzicht hoort het wel echt bij elkaar. Fashion is wel iets waar ik mee bezig ben. De creativiteit bij onze uitingen past ook wel bij elkaar dus daarin kunnen we elkaar zeker verder helpen. Om uiteindelijk hét outfit te creëren.”

 

Ik ga de wereld veroveren door:
“Jaha nu komt die.. Door vernieuwing van het oude ambacht weer onder de aandacht te brengen. Sommige willen lang doorsturen om nieuwe dingen te leren, terwijl ik denk dat je ook heel ver kan komen met een oude ambacht. Daar wil ik dus ook echt verder mee gaan!”

Volg VIJZ Online

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One