was successfully added to your cart.

Winkelmand

Het is tijd voor een nieuwe spotlight. Vorige keer hadden we het genoegen met artiestenmanager Max de Beijer te mogen praten en daarop aansluitend vonden we het een mooie kans om met clipmaker Johan Verhoeven te praten. Een leuk gesprek over zijn passie en hoe deze met toeval door is gegroeid in een professioneel beroep voor het maken van videoclips van artiesten. Zijn stijl viel ons al een tijdje op en met clips gemaakt voor Ares, Zeno en Big2 vinden we het reden genoeg om hem in de spotlight te zetten.

Johan, zitten we dan! Zou je allereerst is een kort vertellen wie je bent?

“Ja, eigenlijk kan ik het heel kort en duidelijk vertellen, ik maak clips en videos. Meestal doe ik dit in opdracht voor artiesten”.

 

Waar is het creatieve proces voor jou begonnen?

“Eigenlijk is de de interesse voor film al lang geleden ontstaan. Vroeger legde ik alles al vast met film. Als ik zelf piano ging spelen dan legde ik dit vast op video. Als ik ging free-runnen dan filmde ik dat. Dus de creatieve hobbies die ik toen had legde ik al vast op video”.

 

Hoe legde je dat vroeger allemaal vast dan?

“Ik had zo’n kleine camera en daar legde ik alles mee vast en toen de telefoons wat meer konden ben ik bijvoorbeeld met mijn iPhone filmpjes gaan maken. Zo is dat allemaal begonnen, van pocketcamera naar telefoon.

Ook veel met muziek bezig geweest trouwens, dat is ook een grote hobbie maar uiteindelijk toch meer op de video’s gaan focussen”.

 

Wat vond je vroeger dan echt tof om te maken?

“Ja, toen eigenlijk al de muziekvideo’s, wel natuurlijk simpeler als nu. Maar dat vond ik toen al het vetste”.

 

Wat was voor jou het kantelpunt dat je voor jezelf dacht, hier moet ik mijn werk van maken?

“Dat kwam op het moment dat ik werd gevraagd voor een Hardstyle feest. Een broer van een goede maat van mij die zocht iemand om een aftermovie te maken. Hij wist dat ik filmpjes maakte met het free-runnen. En van het een kwam het ander!”

 

“Uiteindelijk waren ze heel blij met het resultaat en hebben ze me vaker gevraagd om aftermovies te maken. Het was niet direct bewust een keuze geweest om er mijn werk van te maken”.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Nu maak je veel clips voor hiphop artiesten, was dit altijd een passie?

“Nee, ik heb eigenlijk heel veel stijlen vet gevonden, ook gewoon rock of house bijvoorbeeld. Dus het was niet alleen maar hiphop hiphop hiphop. Dat ik nu veel clips voor hip-hop artiesten maak is ook een beetje vanzelf gegaan. Ik vind het vooral belangrijk dat ik gewoon toffe clips kan maken”.

 

“Dat had ik toen ook echt met die aftermovies, die dingen lopen gewoon zo maar moest uiteindelijk wel echt zeggen dat ik daarmee ging stoppen omdat Hardstyle niet mijn ding was. Al heb ik er wel heel veel van geleerd, omdat je op aftermovies veel meer shots maakt als tijdens het maken van een clip”.

 

Wat vind je tot nu toe het tofste project waar je aan hebt mogen werken?

“Dat is iets waar ik nu aan werk een clip voor een artiest. Hier kan ik nog niet te veel over vertellen maar voor de clip zijn we naar Kaapverdië geweest om te shooten. Het duurt nog wel even voor die uitkomt maar dat is voor mij tot nu toe wel het tofste project waar ik aan werk. En zo zijn er nog wel een aantal clips die ik heel tof vind maar nog aan gewerkt wordt”.

 

Wie is voor jou dé artiest waarmee je ooit wilt samenwerken?

“Ja Travis Scott, hij heeft wel altijd van die gekke video’s”.

 

Goed dat je daarover begint, want ik ben natuurlijk ook benieuwd wat je van de nieuwe clip van Travis Scott vind ‘Sicko Mode’?

“Ja, fokking vet, echt bizar. Elk shot is gewoon heel sick neergezet”.

 

Als je naar zo’n clip kijkt, zie dan ook bepaalde technieken erin?

“Nou, veel wel maar je hebt één zo’n shot met auto’s waarbij Travis Scott steeds vergroot en verkleind wordt, dat wil ik weten hoe ze dat gedaan hebben. Ik denk dat ze met verschillende lenzen hebben gewerkt.

Maar er zitten natuurlijk ook gewoon heel veel special effects in dus dat is een kwestie van editen”.

 

“In Nederland zou ik bijvoorbeeld wel met Naaz willen samenwerken. Ik vind haar asl artiest heel tof, maar ook vooral de clips die ze bij haar muziek maakt ziet er heel goed uit”.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Om naar een ander onderwerp te switchen, wat voor invloed denk jij dat fashion op het maken van video’s heeft?

“Veel denk ik, zelf vind ik dat ik er te weinig mee bezig ben in mijn clips. Dus soms denk ik te weinig na over wat iemand aan heeft in een clip. Maar het is zeker wel belangrijk voor een uitstraling van een artiest. Het lijkt me wel tof om daar ook meer over na te denken, maar dit is vaak moeilijk te combineren omdat ik me nu vooral focus op het maken van de goede shots. Ik film nu bijvoorbeeld nog veel alleen, dus soms is het lastig om alles erbij te pakken”.

 

Is het voor jou uiteindelijk wel het idee om een team te creëren?

“Zelf vind ik alles leuk binnen het maken van de video’s, maar ik zou wel heel graag regisseur willen worden. Die kan zich gewoon overal mee bemoeien maar bv. het filmen en editen uitbesteden, maar je regisseert wel het totale plaatje. Soms werk ik al met andere mensen samen waarbij ik het een en ander regisseer”.

 

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

“Vooral video’s die ik op Vimeo tegenkom zijn voor mij vaak heel inspirerend. Daar haal ik bv veel technieken uit en kijk ik hoe ik dat voor eigen clips kan toepassen. Eigenlijk haal ik uit alle video’s die ik tegenkom wel wat inspiratie. Dus niet direct inspiratie van uit specifieke personen maar meer uit beelden van andere video’s”.

 

Heb jij een doel waar je echt naartoe wilt werken?

“Ja, ik denk wat we net bespraken, dat ik wel heel graag wil gaan regisseren. Dus ook echt het maken van films, waarbij je niet in je eentje werkt maar met een heel team. Films maken lijkt me wel heel tof, maar voor mijn gevoel kan dat nog wel even duren voordat het zo ver is. Commercials lijkt me daarnaast ook heel leuk om te doen. Een stijl creëren voor jezelf en dat je daarvoor gevraagd wordt vanuit verschillende bedrijven, dat is denk ik waar ik nu naartoe werk.

 

De laatste vraag voor jou, met welk levensmotto ga jij je doel behalen?

“Gewoon niet teveel nadenken en vertrouwen op mijn gevoel bij het maken van video’s en edits! Een shot pakken en daarmee aan de slag gaan en dan komt er altijd wel wat uit”.

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One