was successfully added to your cart.

Winkelmand

Rond een uurtje of 11 in de ochtend kwamen we langs bij Robin Clarijs in Rotterdam. Bakkie koffie erbij en gaan. Hij vertelde dat hij nog wat opdrachten af wilden hebben voordat hij aan nieuwe begon, dus hij had tot diep in de nacht zitten werken. Dit maakte het gesprek zeker niet minder leuk. Na zijn nachtelijke werk rolden we direct het interview in. We spraken hem over zijn ins en outs van zijn illustratiewerk. Lees het verder in het spotlight interview van Instinct One.

skull illustratie robin clarijs met paarstinten

Wanneer ben je begonnen met de werken die je nu maakt?

“Sinds mijn 17e ben ik er veel mee bezig, dat was wel de tijd dat ik er nog niet over nadacht wat ik er echt mee kon doen. Ik zat toen nog in de metal/hardcore scene en dat zag je ook wel aan de stijl die ik daarbij ontwikkeld had.”

 

Dus vanuit de basis heb je alles zelf leren ontwikkelen?

“Ja ik heb wel grafisch vormgeving gestudeerd in Utrecht, alleen daar leer je niet tekenen. Het is meer gefocused op de pakketten die er zijn voor het designen van dingen.”

 

“Ik wilde zelf eigenlijk wel graag tekenen maar op de opleiding was het dus allemaal design, ik moest dus echt mezelf daarin ontwikkelen. Gelukkig zat ik in een scene (punkscene) waar mensen elkaar dingen gunde en op deze manier kreeg ik dus regelmatig een opdrachtje van iemand om een ontwerp te maken.”

 

“Uiteindelijk kom je wel in zo’n fase dat je ervan wilt leven, maar het blijft altijd een risico. Ik ben bijvoorbeeld eerst nog gaan werken voor een bedrijf om webapplicaties te designen. Dat was echt niks voor mij. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom ze me hebben aangenomen haha!”

 

“Pas toen ik in Rotterdam ben gaan wonen, heb ik mijn baan opgezegd en ben ik er vol voor gegaan, ik had er vertrouwen in dat het ging lukken. Je moet er wel 100% tijd in steken.

Dat is nu ondertussen drie jaar geleden en het gaat goed!”

 

Heb je veel inspiratie punten voordat je aan een werk begint?

“Ja, je kijkt altijd wel naar andere hoe zij dingen maken. Ik heb alleen een tijdje gehad dat ik dat iets te veel deed. Waardoor ik het idee kreeg dat ik soms teveel op anderen leek. Al denk ik dat dat overal wel gebeurd. Stukjes pakken en dan samenvoegen tot het iets van jezelf is. Alleen soms zag ik dat artworks te veel begonnen te lijken op dingen die mij inspireerde. Tegenwoordig doe ik dit een stuk minder en kijk ik bijna niet meer naar anderen.”

 

[Interview gaat hieronder verder]

Op Instagram zag ik dat je een nieuw account hebt aangemaakt, waarom is dat?

“Ja, Dat heeft eigenlijk een paar redenen gehad.

Op mijn eerste account stond gewoon heel veel zooi van vroeger waar ik nu eigenlijk niet meer mee geïdentificeerd wil worden. Ik zag dat er een te groot contrast ontstond tussen stijlen van vroeger en nu.

Daarnaast werden het aantal likes t.o.v. het aantal volgers ook minder en dat klopte niet naar mijn idee. Daar kan ik me zelf heel erg aan storen.”

 

 

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Eerst was het een duister, omdat het toen echt gefocused was op de metalscene. Maar pff.. moeilijk eigenlijk om mijn stijl te omschrijven.

Ik vind het zelf mooi om iets te maken en er dan naar kan kijken als een gelaagd artwork. Wat ik maak is vaak ook symmetrisch. Ik probeer heel erg vanuit het midden te werken en als je dan heel erg focused op het middelste punt dan oogt het ook een beetje psychedelic.”

 

“Ik denk dat kenmerken van een goede stijl is, dat je het op alles kunt toepassen.

Dus dat je je tekenstijl bv op zowel een gezicht kan tekenen, maar ook als je een fiets of skateboard tekent dat die in dezelfde stijl ontworpen wordt. Hier ben ik zelf nog steeds zoekende in.”

 

Heb je bepaalde materialen waar je ook het liefste mee werkt?

“Ja, sowieso digitaal werk. Echt 100%. Schilderen kan ik überhaupt niet, dat werkt voor mij niet. Ik hou van strakke lijnen en dat kan bij schilderen echt totaal niet.

Ook nog het liefste dan gewoon in Photoshop.”

 

Oh geen Illustrator?

“Dat denken veel mensen, maar ik doe alles in Photoshop. Ook omdat je met tekenen in Photoshop veel meer mogelijkheden hebt als in Illustrator. Je kan ook niet eens normaal gummen in Illustrator. Photoshop voelt nog echt als tekenen en niet simpelweg lijnen trekken.”

 

[Interview gaat hieronder verder]

Robin Clarijs, voortgang schets illustratie
Robin Clarijs voortgang schets tot eindresultaat illustratie

Werk je veel in opdracht?

“Ja, bijna alleen maar. Maar ik moet wel zeggen dat ik nu ook even tijdelijk iets erbij heb. Drie dagen per week werk ik voor een bedrijf als illustrator waarbij ik een nieuwe verpakkingslijn voor het bedrijf aan het ontwikkelen ben. Ik mag daar gewoon mijn eigen stijl ontwikkelen dus krijg wel de vrijheid. Het is een internationaal merk voor e-smokers dus het is wel goed voor mijn naam ook. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat het winter werd en dan is er altijd wel een dipje, omdat ik veel voor events doe.”

 

Heb je 1 project voor een opdrachtgever die er voor jou uitspringt?

“Leukste of waar je het meest trots op was? Het meest trotse was ik eigenlijk voor een opdracht voor Disney. Alleen die opdracht is uiteindelijk niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Maar dit is wel een bedrijf als die waardering heeft voor je werk dan voelt dat wel goed. Dit was wel een eyeopener dat ook grote bedrijven het op kunnen pakken. Je steekt er natuurlijk veel tijd en energie in.”

 

Zit je ook aangesloten bij agentschappen om opdrachten binnen te krijgen?

“Nee ik doe alles zelf. Maar ik heb zelf ook nooit acquisitie gedaan het is altijd wel een beetje vanzelf gegaan. Komt ook wel door het online gedeelte, je kan gewoon iedereen bereiken tegenwoordig.”

 

Wat is het beste advies die je ooit van iemand gekregen hebt?

“Veel adviezen komen nu uit de skatescene (vallen en opstaan) komen, en een veel uit hiphop muziek. Waarmee ik wil zeggen dat in beide scènes heel veel komt vanuit talent (op lil pump na) maar je wel moet vechten voor wat je wil en vooral door blijven gaan. En soms betekent dat je door bepaalde stukken heen moet bijten waar je nog over twijfelt.

En lijstjes maken. Zet alles wat je moet doen op lijstjes en werk ze af, anders zijn dingen nooit “klaar” voor je gevoel!”

 

De laatste vraag, heb je voor jezelf nog een doel of droom wat je echt wilt bereiken?

“Ja qua samenwerking zou ik bijvoorbeeld heel graag samen willen werken met Zero Skateboards, terwijl ik zelf eigenlijk helemaal niet skateboard. Maar ik vind het gewoon een onwijs mooie sport. Het is letterlijk vallen en opstaan.

Daarnaast hoop ik toch dat Disney nog een keertje terugkomt, maar dat is nog even afwachten. Uiteindelijk lijkt het me ook gewoon heel leuk om andere mensen/jongeren te helpen met het opzetten van illustratiewerk, ook omdat ik dat zelf heb gemist.”

Volg Robin Clarijs Online

groene skull illustratie van robin clarijs
Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One