was successfully added to your cart.

Winkelmand

Soms kom je iets tegen op internet waarvan je helemaal enthousiast wordt. Een paar weken stuitte we op het Instagram account van Rik Oostenbroek uit Hilversum. Een illustration en art-director. Zodra je zijn pagina ziet snap je waarom we niet aarzelde en contact met hem opnamen. Want als je het over kunstenaars en creators hebt dan kan je niet om Rik heen. Met 110K volgers en opdrachten voor bedrijven als Mini, Nike (Nederlands elftal), Swatch, Sensation White en Xiaomi (Aziatisch telefoon fabrikant), mag er gerust gezegd worden dat hij naast een populaire ook een gewilde illustrator is. We zochten hem op in Hilversum waar hij in een creatieve tempel langs het spoor werkt aan zijn creaties. Hij maakte me in met een potje tafeltennis, maar daar ga ik verder geen woorden aan vuil maken. Het was en gezellig en ongedwongen gesprek wat nu hier terug te lezen is op het Instinct One blog.

Hoe is jouw Instagram account zo booming geworden?

‘Sinds 2012 gebruik ik Instagram, maar toen postte ik alleen maar foto’s van m’n hond. Sinds 28 Februari 2014 in LA ben ik het echt gaan pushen. Ik had misschien 2 klusjes per maand, maar dat stelde allemaal nog niet zo heel veel voor. Je had toen eigenlijk alleen Behance en een online portfolio. Instagram had ik in die tijd nog niet benaderd als een online schetsboek. Veel mensen postte foto’s van eten en toen dacht ik fack it, ik post gewoon iets van wat ik snel heb gemaakt. Blijkbaar sloeg dat aan. Ik zag m’n volgers gestaag omhoog gaan.

Het fijne aan Instagram is dat je heel makkelijk gedeeld kan worden. Ik maakte een paar jaar geleden een piece van Major Lazer die zij zelf re-postte. Een tijdje later maakte ik iets van Paul Pogba en zette het op Instagram, wist ik veel dat hij drie maanden later jarig was en Juventus die post re-postte. Aan Adobe heb ik ook een hele goeie, die delen mijn werk super vaak. Ik doe gewoon wat ik leuk vind en blijkbaar valt dat in de smaak bij een veel mensen’’.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Vind je het proces van het maken of het eindresultaat van je werk het leukst?

‘’Ik ben eigenlijk nooit tevreden met het eindresultaat, ik ben heel erg kritisch. Hoe dingen tot stand komen en dat je ziet waar het naartoe gaat, vind ik echt super dope.’’

 

Beslis je dan voordat je gaat zitten, wat je gaat maken?

‘’Soms wel soms niet, het is niet dat ik dingen schets op papier. Ik heb wel dingen in m’n hoofd dat ik denk: dat is een vet idee, of ik ga met deze kleuren werken of dit eens proberen. Maar niet dat ik echt een exact beeld heb hoe iets gaat worden. Ik houd heel erg van het tussendeel waar spontaniteit geprikkeld wordt en je kan improviseren. Want je begint met een idee, maar uiteindelijk komt er toch wat anders uit. Er staat niks vast en dat vind ik ook het leuke aan m’n werk’’.

 

Waar haal je inspiratie uit?

‘’Het is niet echt een standaard dingetje. Voor mij zijn het ervaringen, of dat nou goede muziek is, wat me enorm kan prikkelen. Of een mooie zonsondergang, wat ik qua gradiënt en kleursetting gewoon supermooi vind. Reizen kan me ook heel veel geven. Dit gaat er bewust of onbewust toch een keer uitkomen. Het zijn voor mij meer (dagelijkse) ervaringen, er zijn zoveel mensen die vette shit maken en overal waar ik kijk zie ik dat’’.

 

Heb je een project waarvan je denkt dat heb ik top gedaan?

‘’Een opdracht voor een mobiel telefoon merk uit China en Sensation Japan. Dit zijn twee projecten waar ik zelf heel blij mee ben en dat is puur omdat ik die brief zo heb kunnen interpreteren en zo heb kunnen vormen waardoor het echt mijn ding werd’’.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Hoe zou je je stijl omschrijven?

‘’Dat vind ik heel lastig. Kleurrijk is eigenlijk het enige wat ik echt kan zeggen. Ik probeer mezelf altijd door te ontwikkelen. Er zijn wel dingen waar ik altijd mee bezig ben zoals ronde vormen. Soms probeer ik ook heel andere dingen als 3D of traditioneel met verf, dus ik zou mezelf niet te erg in een hokje willen zetten. Ik zou het ook niet willen zien als stijl maar meer als ontwikkeling, dat is sowieso voor mij het belangrijkste’’.

 

[het laatste deel van het interview zie je hieronder]

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

‘’Uiteindelijk heeft het toch iets te maken met uit je comfortzone stappen. Dat is niet iets wat een wijze oom me ooit verteld heeft, maar dat heb ik ooit in een presentatie mee gekregen. Ik heb dat vooral bij mezelf toegepast. Ik heb een periode gehad dat ik alleen maar voor klanten bezig was en niet meer deed wat ik echt leuk vind. Dit nam ik ook mee naar mijn vrije tijd. Toen heb ik echt gezegd, oke fack it, ik moet eerst weer terug naar m’n roots. Voor mij is het belangrijkste dat je je hart volgt en dat iets begint als hobby ook probeert vast te houden als hobby. Er zijn ook designers die heel erg commercieel zijn en het puur doen om geld te verdienen, dat is prima maar zo zit ik absoluut niet in elkaar. Ik ben ook de minst materialistische persoon op aarde.

 

Je passie vasthouden vind ik heel belangrijk en ik hoop dat ik dat over tien jaar nog steeds heb. Niet om geld te verdienen, maar de ambitie om beter te worden in wat je doet en meer vrijheid voor jezelf kan genereren. Dat je echt alles kan maken wat je wilt maken’’.

Volg Rik Oostenbroek

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One