was successfully added to your cart.

Winkelmand

Spotlight

Rijke fantasie en de retro tekenstijl van Mr. Frank

In de spotlight! Rico Verbaten werkt onder de naam Mr. Frank als illustrator en grafisch ontwerper. Mr. Frank is de kunstenaar achter het design van de samenwerking tussen Instinct One en South Cord Kings. Met een unieke en retro/vintage stijl, viel Mr. Frank op. De perfecte stijl voor op kleding. Tijd om zijn creatieve verhaal te delen!

Rico, vertel, wie ben je?
Ik ben Rico Verbaten en werk onder de naam Mr. Frank. Momenteel gesetteld in Arnhem en ik ben illustrator/grafisch ontwerper. Na mijn opleiding voor grafisch ontwerper ben ik direct ingestroomd bij een reclame/conceptbureau, waar ik nu werk.

Waar is het voor jou allemaal begonnen?
Het begon bij het maken van eigen fantasierijke karakters, die geïnspireerd waren op Dragonball-Z. Formule-1 wagens tekenen, waarbij het regeneffect onder de auto mooi getekend werd, vond ik ook erg vet om te doen. Met spuug wreef ik de inkt uit, waardoor je een mooi watereffect kreeg.

Lachend* Ja daarna kwam er natuurlijk voetbal, waardoor ik een langere tijd niks anders heb gedaan dan.

images-blog-mrfrank-3

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Op Artez kreeg ik vakken als tekenen, ontwerpen en mode”.[/typography]
[hr]

Als we het hebben over studie, dan wist ik echt niet wat ik wilde doen. Na wat rare economische opleidingen, kwam ik ineens op Artez terecht. Geen idee dat zo’n kunstopleiding toen bestond. Ik kreeg daar heel veel vakken als tekenen, ontwerpen en mode. Toen dacht ik bij mezelf: “jooo hier hoor ik echt thuis”.
Uiteindelijk merkte ik wel, dat je voor zo’n opleiding toch een bepaalde levenservaring nodig hebt. Ik had nog niet echt gevoel bij kunst. Medestudenten die al in de 40 waren gingen er dan hele grote verhalen omheen bedenken en dat had ik niet.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Iedereen kwam met inspiratiebronnen van grote bekende kunstenaars en dan kwam ik aan met Quintin Tarantino”.[/typography]

[hr]

Na anderhalf jaar aan de Artez ben ik overgestapt naar het grafisch lyceum in Utrecht. Hier liep ik zo doorheen, want ik had toch een bepaalde basis door Artez gekregen.
Het grote verschil tussen Artez en het grafisch lyceum vond ik dat Artez meer zweverig is en het grafisch lyceum meer nadruk legt om de commerciële kant van design en ontwerp.

images-blog-mrfrank-4

Hoe beschrijf je jouw werkstijl?
Mijn werken zijn altijd zwart-wit met een retro en vintage uiterlijk. Ambacht vind ik ook heel erg mooi, daarom vind ik het fijn dat ik met pen en papier kan werken. Ik hou ervan om zo min mogelijk met de computer te werken.

Mijn stijl definiëren is wel moeilijk, er zit natuurlijk in heel proces aan vast. Het veranderd met de jaren en op een gegeven moment kom je ineens iets tegen waarvan je denkt: ‘dit vind ik wel tof’. Nieuwe dingen zien en om je heen blijven kijken blijft ook erg belangrijk.

Wanneer vind jij iets creatief?
Bij mij zit het in de hele kleine dingen al. Als iets in een situatie zit waar ik niet heel snel aan zal denken dan vind ik het al creatief. Bijna alles is wel creatief.
Het blijft altijd bij gevoel. Als het moment hebt van, ‘waarom heb ik dat niet bedacht’, dan raak je geïnteresseerd en wordt iets creatief.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Mijn werken zijn altijd zwart-wit met een retro en vintage uiterlijk”.[/typography]

[hr]

Is kunst creatief in jouw ogen?
Ja vind ik wel, maar of mijn werk onder die categorie valt dat is moeilijk te zeggen. Ik zie mijn werk heel graag in combinatie met en niet als los item. Het moet echt een toevoeging zijn aan iets dat op gaat in de omgeving. Ik zie mijn werk meer als een mooie plaat die de omgeving kan verrijken.

Kunst moet ook wel suggestief blijven. Want dan gaat je eigen fantasie aan het werk en dan komen de leukste ideeën naar boven. Want dan krijg je totaal een andere belevenis als dat de kunstenaar bedoelt heeft. Dan wordt het persoonlijker en dan kan je er zelf de betekenis van invullen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie haalde ik op de kunstacademie bijvoorbeeld van Quintin Tarantino. Iedereen op de kunstacademie hadden allemaal van die filosofen en kunstenaars. Tarantino heeft vaak gewoon alles en ik probeerde dat dan na te maken. Daarnaast heb ik acht jaar in een kledingwinkel gewerkt. Daar haal je dan ook wel weer dingen uit.

De Scandinavische sector interesseert mij ook heel erg. Daar zitten zulke kleine details in. Het hoeven maar hele kleine dingen te zijn, die je in je hoofd heel groot kan maken en dat je denkt, nu moet ik dat op papier zetten. Mijn werken die inspireer ik ook heel erg op het Scandinavische.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]” Kunst moet ook wel suggestief blijven. Want dan gaat je eigen fantasie aan het werk en dan komen de leukste ideeën naar boven”.[/typography]

[hr]

Hoezo relateer je jouw werken aan Scandinavië?
Als je een beetje kijkt hoe dingen daar worden gemaakt, je ziet de elementen, die ik in mijn werk gebruik, vaak in terug komen. Vanuit de mode komen ook heel veel invloeden vanuit Scandinavië en dat interesseert me wel. Dan probeer je je eigen draai eraan te geven. Het werken met zwart en wit kan ontzettend sterk zijn als je dat op deze manier neerzet. Dat zwart en wit heb ik altijd iets en op deze manier neerzetten dat kan zo ontzettend sterk zijn. Ik ben nu ongeveer een jaar bezig met deze stijl.

Wat is voor jou het verschil als je een werk voor jezelf maakt of iets in opdracht? Beïnvloedt dit jouw denken?
Als je met veel andere mensen samenwerkt krijg je weer hele andere prikkels. Dan ben je heel anders aan het werk. Als ik iets voor mezelf maak, dan doe ik het voor mezelf en dan moet ik zelf tevreden zijn. Het kan dan heel vet worden of juist helemaal niet.
Het leuke aan een samenwerking, ook met jullie, is dat je dan een mix kan maken. Dus Instinct One, South Cord Kings en Mr. Frank. Dan wordt het echt iets wat je met zijn drieën hebt gemaakt.

Heb je tips of ideeën voor mensen die ook creatief bezig willen gaan?
Lachend* Ja volg Mr. Frank.nl dan gaat het helemaal los.

Wat is jouw trigger geweest om ermee door te gaan?
Ik heb altijd wel een super wilde fantasie gehad. Je moet van natura ook gewoon een rijke, rare fantasiewereld hebben. Hoe je dat moet vertalen op papier, dat leer je dan vaak op een academie.

Button Text Button Text Button Text

images-blog-mrfrank-1

images-blog-mrfrank-2

 

King Serpent Tee

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One