was successfully added to your cart.

Winkelmand

Spotlight

Spotlight #1 Xander Mulder deelt zijn creativiteit

By 30 maart 2015 april 30th, 2015 No Comments
[typography font=”Cantarell” size=”20″ size_format=”px” color=”#000000″]Op jonge leeftijd Pokémon-plaatjes nateken, graffiti op muren, tekenen in lessen, daar begon het allemaal mee bij Xander Mulder. Na al velen jaren bezig te zijn geweest om zijn creativiteit de vrije loop te laten gaan, was het heel even stil. Toen hij naar een kunstbeurs was geweest heeft dit hem opnieuw geïnspireerd om zelf weer hard aan de slag te gaan.[/typography]

 

Tekenen, schilderen en breakdance was zijn bezigheid naast dat hij zijn studie maatschappelijk werk moest afronden. Eenmaal klaar met zijn studie kreeg hij een aanbod die zijn leven een vreemde toch energieke boost gaf om met creatieve en kunstzinnige uitingen aan de slag te gaan. Zijn tekeningen en schilderijen vielen op. Het aanbod om bij een tattooshop te komen werken kwam als een verassing. Zo’n kans krijg je maar één keer en Xander heeft deze met beide handen aangepakt. “Vanuit daar is het balletje gaan rollen en door de schilderijen die ik had gemaakt ben ik benaderd door Bob.” Na een periode hard werken als leerling bij Bobson Ink, is hij sinds een paar maanden actief als tatoeëerder. Zijn creatieve geest kan hij de vrije loop geven, waarbij hij zijn nieuwe avontuur binnen deze kunstwereld begint te vinden.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Creativiteit is nogal een breed begrip vind ik altijd, ik zie het als de dingen uit proberen die nog niet iedereen heeft gedaan. Creativiteit is buiten de lijntjes denken”.[/typography]

[hr]

Toch word je niet zomaar een kunstenaar, we vroegen hem daarom naar zijn gedachten over creativiteit en kunst. Creativiteit speelt daarin een belangrijke rol volgens Xander. “Creativiteit is nogal een breed begrip vind ik altijd, ik zie het als de dingen uit proberen die nog niet iedereen heeft gedaan. Creativiteit is buiten de lijntjes denken. Het is een proces waarin je bepaalde dingen ziet en daar iets eigens van maakt. Het doorlopen van een creatief proces kan naar mijn mening ook alleen door menselijk handelen gedaan worden.”

Creatief blijven is volgens Xander veel om je heen kijken en veel naar andere kijken. “Ik heb verschillende inspiratiebronnen wat verschilt van het bekijken van andere artiesten op Instagram, architectuur, kunstboeken tot aan grootmeesters van vroeger.”

[hr]

[hr] Kunst is natuurlijk een breed begrip net als creativiteit. We vroegen naar zijn mening of kunst ook altijd creatief is. “Nee niet alle kunst vind ik ook creatief”. Hierbij gaf Xander een voorbeeld van een werk dat in het Tate museum in London hangt, waarbij het doek rood was geverfd met een donkere rand eromheen. “Ze zeggen dat het kunst is maar creatieve kunst vind ik dat niet. Ik denk ook wel dat het heel erg met persoonlijke voorkeuren te maken heeft, wat voor de een kunst is hoeft dat niet voor de ander zo te zijn. Het is wel een kunst om creatief te zijn, maar of dat dan ook gelijk kunst is… Iedere kunstenaar moet ergens beginnen en in het begin zal het nog niet allemaal kunst zijn.”

Daar waar Xander nu is, heeft hij natuurlijk niet alleen kunnen doen. Zoals er net al verteld werd heeft hij zijn nodige inspiratiebronnen. Voor hem zelf is het bij het maken van zijn kunst niet de insteek om mensen te inspireren maar eerder te amuseren. Als kunstenaar moet je bezig zijn met wat je leuk vindt. “Als je wat moois hebt gemaakt en mensen zijn daar blij mee kan ik daar wel voldoening uit halen. Als mensen hierdoor dan ook nog geïnspireerd raken is dit mooi meegenomen.”

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Wil je als kunstenaar of creatief persoon iets bereiken met je werk, dan denk ik dat het belangrijkste punt is om vooral door te zetten en dingen te maken die je zelf mooi vindt.”[/typography]

[hr]

De voldoening die Xander uit zijn werken haalt zorgt ervoor dat kunst en creativiteit altijd weer op zijn pad blijven komen. Op een hele nuchtere manier verteld Xander dat hij zich geen zorgen maakt over de toekomst. Hij heeft nu heel veel plezier in het tatoeëren en zal zichzelf continu uitdagen om zich hierin te ontwikkelen.

Wat hij wil meegeven aan andere mensen: “Wil je als kunstenaar of creatief persoon iets bereiken met je werk, dan denk ik dat het belangrijkste punt is om vooral door te zetten en dingen te maken die je zelf mooi vindt.”

Button Text Button Text Button Text

 

[hr]

Instinct One heeft grote respect voor zijn grote wending in zijn leven. We hebben hem benaderd om samen te werken. Ook deze kans kon hij niet laten liggen. Wij zijn daarom ook erg trots op onze eerste collectie 5 panel petten en T-shirts met zijn kunstwerk erop. Wij zijn van mening dat zijn kunst gezien mag worden op straat. Net als bij het tatoeëren, kan kleding ervoor zorgen dat kunst gedragen wordt door mensen.

Button Text
Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One