was successfully added to your cart.

Winkelmand

Voor het vijfjarig bestaan van Instinct One hebben we vijf kunstenaars gevraagd een uniek werk te maken en deze te exposeren tijdens het event op 14 december. Een van de artiesten is Mark van Hoek, een jonge fashion designer met oog voor concepten. Nieuwsgierig wie hij is lees dan alvast dit interview! Hij zal op 14 december een uniek artwork presenteren tijdens het jubileum van Instinct One.

Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Mark van Hoek, kom uit Gilze en ben 22 jaar. Mijn passie is mode en daar maak ik graag dingen mee. Ik ben opgegroeid op onze boerderij in Gilze, waar ik me altijd veel bezighield met voetbal. Op mijn middelbare school wist ik nog niet echt wat ik wilde gaan doen en toen ben ik maar bedrijfskunde gaan studeren. Tijdens deze studie ben ik mezelf op mode gaan focussen en vanuit de mode ben ik me weer meer op kunst gaan focussen. Momenteel studeer ik in Gent voor Fashion Design aan het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

 

Ben je al lang bezig met het maken van kunst?

Nee eigenlijk niet. Ik heb wel altijd onderbewust een passie gehad en een diepe interesse voor vormgeving, hoe dingen eruit zien en de stijl van mensen. Pas tijdens mijn studie bedrijfskunde kwam ik erachter dat ik iets leuks zag in mode. Tijdens de opleiding ben ik in de modewereld gekomen. Door het creatieve gedeelte van de mode heb ik alles omgegooid en ben ik zelfs naar de kunstacademie gegaan voor een vooropleiding. Zo ging ik van bedrijfskunde, naar mode, naar ontwerp en uiteindelijk naar kunst. Het is gewoon door de jaren heen organisch gegroeid.

 

[Interview gaat verder onder afbeelding]

Heb je veel contact met andere kunstenaars?

Niet zo heel veel, ik zit nog niet echt in het kunstwereldje. Op school zijn veel verschillende afdelingen dus daar kom ik wel verschillende kunstenaars of student-kunstenaars tegen. Daarnaast zijn vrienden van mij ook geïnteresseerd in verschillende kunstvormen, dus met hun heb ik zeker veel contact.

 

Wat is je favoriete project wat je tot nu toe hebt gedaan?

Ik heb er nog niet zo heel veel gedaan, maar ik vond het maken van mijn portfolio heel erg tof. Normaal bestaat een portfolio uit werken wat je al gemaakt hebt, maar dat had ik allemaal nog niet. Dus wat ik ging doen was een heel project maken, waarin ik verschillende ontwerpmethodes liet zien met een overkoepelend concept met daarin ook subthema’s in verwerkt.

 

Wat is voor jou kunst?

Heel veel kan voor mij kunst zijn, als het maar inspireert of mensen raakt of een goed verhaal verteld. Er hoeft niet eens over nagedacht te zijn, het kan ook gewoon een gevoel zijn. Je kan in een kunstwerk echt iets vertellen, bijvoorbeeld iets maatschappelijks. Of het kan bijvoorbeeld een collectie van materialen zijn dat iets heel moois en beeldends uitstraalt.

 

Zou je nog een andere richting van kunst willen ingaan naast fashion?

Ik denk het wel, ik vind grafisch ontwerp ook heel erg vet. Misschien wil ik een soort van sculpturen maken als mode-installaties. Ik heb wel verschillende ideeën in mijn hoofd en ik sta ook altijd open om daar uiteindelijk aan te werken. Ook als andere mensen met ideeën komen wil ik er altijd voor open staan.

 

[Interview gaat verder onder afbeelding]

Wat wil jij het allerliefste binnen de fashion industrie bereiken?

Ik zou het liefst wel mijn eigen modehuis willen, waarbij ik als kunstenaar werk en denk. Niet perse elk seizoen een nieuwe collectie moeten uitbrengen. Dus meer conceptueel te werk gaan binnen de mode-industrie.

 

Wat zou jij nog willen vertellen met je fashion?

De mode-industrie is heel erg vervuilend en er wordt veel te veel geproduceerd. Mijn doel is niet om veel te verkopen. Ik wil mijn stem erover laten horen, dat wij in de toekomst moeten kijken naar de vormgeving en morele waarde van de mode-industrie. Ik vind bijvoorbeeld dat wij in de toekomst terug naar de natuur moeten kijken. Mij lijkt het heel tof om meer samen te werken met de natuur, het moet meer een circulair systeem worden. In plaats van dat je iets uit de natuur trekt en het er als vuil weer terug in gooit, maar iets dat kan groeien in de natuur en weer kan afbouwen in de natuur.

 

Als je een boodschap zou mogen geven aan jonge creators wat zou deze zijn?

Doe je ding en ben niet bang, ook al is dat soms moeilijk. Ben ook niet bang om echt je eigen ding te doen ook al vinden mensen dat raar. Ik geloof wel dat echt nieuwe innoverende dingen door mensen vaak worden afgewezen want het zou niet logisch zijn als iedereen het daar mee eens is.

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One