was successfully added to your cart.

Winkelmand

Korter kan een artiestennaam niet zijn. Een uitgebreide naam heeft spoken word-artiest M. ook helemaal niet nodig. Hij is een reizende ster in de Nederlandse poetry-scene en beschikt over een enorme dosis talent! We ontmoeten elkaar in de Rotterdamse koffiehandel Pretoria, waar M. vertelt over ups en downs en het nastreven van je passie. Een kennismaking met een Rotterdamse rasartiest.

Vertel is iets kort over jezelf
“M. is mijn (artiesten)naam, maar de naam waarmee ik ter aarde ben gekomen is Arjen Mellink. Ik danste vroeger en iedereen kreeg een bijnaam, mij noemden ze Amlink, wat later werd afgekort naar Am (spreek uit als Em). Als artiest wilde ik geen vergissingen laten ontstaan over het uitspreken van mijn naam, niet dat mensen het zouden associëren met Amsterdam of iets dergelijks. Dus hield ik het zo kort mogelijk: M.! Dat kan je maar op een manier uitspreken.”

Sinds wanneer ben je creatief bezig?
“Ik heb een dansachtergrond. Van 1998 tot 2005 danste ik, bboying/breakdance.
Daarna heb ik heel lang niks gedaan en toen kwam schrijven rond 2013 op mijn pad.”

Hoe is het ontstaan dat je voor schrijven een passie ontwikkelde?
“Ik denk omdat ik altijd met hiphop wel naar de lyrics heb geluisterd. Een beat is nice, maar ik luisterde altijd wel bewust naar de tekst. Toen ik een periode niet zo lekker in mijn vel zat, had ik ook weinig zin om te praten. Toen probeerde ik altijd met een paar woorden zo snel mogelijk van een vraag af te zijn. En in die periode begon ik ook met het schrijven van lines met een mattie van mij die weleens rapte. Hoe het echt ontstaan is? Tsja, die pen is gewoon uit de lucht komen vallen en het lijkt wel gewoon een gift van boven.”

Nu een jaar nadat M. terug is van Curaçao  geeft hij zijn volle toewijding aan het schrijven van teksten. Hij noemt het zijn ‘gift in life’.

Omschrijf jouw stijl eens
“Wat ik anderen weleens over mij heb horen zeggen, is dat ze me aan niemand anders doen denken, dat ik een hele eigen stijl heb, dus dat is wel een heel groot compliment voor mij. Mijn teksten zijn vaak melancholisch en dan denk je misschien aan treurnis, maar juist het treurige, hemels laten klinken, dat is wat ik doe. Ik breng een bepaalde rust. Weet je wat het is. Ik wil dat je mijn woorden, op het moment dat ik ze uitspreek, voor je ziet als een soort film. Ik wil je echt meenemen in een verhaal. Maakt niet of het tragisch of vrolijk is, het moet altijd een droomvlucht zijn en droomvluchten zijn altijd mooi.”

Wat zijn je favoriete materialen/werkspullen?
“Sowieso mijn good old MacBook vol met barsten in het scherm. In het begin probeerde ik te schrijven, maar op een gegeven moment kreeg ik echt pijn aan mijn vingers. Met een pen schrijven doe ik wel als ik teksten moet onthouden, alsof op het moment dat de inkt in het papier drukt, de letters, woorden en zinnen ook in mijn ziel geplaatst worden. Schrijven zonder muziek lukt mij trouwens niet, ik moet in een soort vibe komen en dan gaat het vanzelf.”

Wat vind je zelf het tofste project dat je tot nu toe hebt mogen doen?
“Spoken Arts was heel tof, een zo goed als uitverkocht event in de Rotterdamse Schouwburg. Dat was een samenwerking tussen verschillende jonge/nieuwe makers en de gevestigde orde. Ik had zelf het genoegen om met een 23-koppig strijkorkest van Sinfonia te werken. Dat was echt magisch! Maar natuurlijk ook de eerste keer dat ik on stage moest, dat was voor mij echt een soort opluchting, daar heb ik angst overwonnen. Ik voelde me altijd veel comfortabeler als ik achter in een hoek kon observeren, val mij niet lastig en ik val niemand lastig weetje, leave me alone, maar dat was toen, een andere fase in mijn leven. En de clip De Nachtrit die ik heb gemaakt, ben ik wel heel trots op!”

Check hier de Nachtrit

Je vertelde dat je geen directe inspiratiebronnen hebt. Waar haal jij je inspiratie dan vandaan?
“Ik heb wel inspiratiebronnen maar dat is meer de stad of de natuur. Eigenlijk alles wat ik zie en meemaak in mijn omgeving en dat klinkt corny, maar laat 100 mensen een situatie beschrijven en er gaat er maar 1 zijn die dat moment precies vertaald naar zoals jij de situatie zag, dat is de magie van het schrijven. Je moet ook het oog voor detail hebben. Ik heb overigens wel bewondering voor andere artiesten, hun manier van schrijven, performen of hun werkethiek, maar daar haal ik niet direct mijn inspiratie vandaan. Uiteindelijk kan ik toch alleen mijn eigen verhaal vertellen.”

Wat is het beste advies dat je ooit van iemand hebt gekregen?
“Dat is een stukje uit de film A Bronx Tale, waar Robert De Niro zegt: ‘The saddest thing in life is wasted talent’. Dat raakte mij heel erg, omdat ik voor mijn gevoel niet alles had gegeven in de passie die ik hiervoor had. Terwijl ik daar wel het talent voor had. Dus toen dacht ik: als ik ooit weer iets vind, geef ik daar alles voor.
En het advies van mijn vader en moeder die me altijd zeiden, doe wat je gelukkig maakt. Tot op de dag van vandaag zeggen ze dat. Hele mooie mensen zijn mijn ouders.”

Foto door Anouk van Tiel

Wat wil je met poetry/spoken word bereiken?
“Ik hoef geen miljoenen te maken, ik wil miljoenen mensen raken. Dat is het. Ik wil mensen raken. Er komt een bundel uit, puur om iets fysieks na te laten en er komt een ‘in concert’ aan, waarover ik later dit jaar meer bekend zal maken.
Daarnaast ben ik altijd bezig met creëren en de uitwerkingen daarvan kosten tijd. Ik ben erachter gekomen dat ik mijzelf altijd onderdanig moet opstellen aan tijd en dat heeft me een bepaalde rust gegeven, dus al het nieuwe moois verschijnt als de tijd daar is.”

Hoe denk je dat Instinct One jou kan helpen als creator?
“Sowieso dat ik nu mijn verhaal kan doen is al heel waardevol voor mij. Maar ook om te zien hoe anderen in de creatieve industrie, zoals Instinct One, leven en werken. Dat is wel een inspiratie van mij. Hierin zie ik gelijkenissen, de dromen en de struggles herinneren mij eraan dat we niet alleen op deze wereld zijn. Iedereen bewandelt een pad en wij kiezen het creatieve pad. Kleine beetjes support naar elkaar kan een wereld van verschil maken. Ik kan er alleen maar heel veel liefde voor hebben dat jullie je vanuit Instinct One voor mij inzetten!”

Wat is je favoriete kledingstuk van Instinct One?
“De hoodie van Mensen Zeggen Dingen is dope! Deze spreekt me het meest aan omdat mensen dingen zeggen, iedereen zegt dingen en M. zegt dingen. Voorheen zei ik ook dingen, maar vooral tegen mijzelf. Nu mag ik mijn verhaal met mijn wereld delen en de waardering die ik daarvoor krijg voelt als hele pure liefde.”

Volg M. online
Button Text Button Text

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Instinct One