was successfully added to your cart.

Winkelmand

Luan Buleshkaj is een begaafde spoken word-artiest en bovendien een trotse Albanees. Als kind ging hij door het leven als Luan van der Linden. Zijn vader was gevlucht uit Kosovo en lange tijd was hij bang dat zijn achternaam hem zou achtervolgen in Nederland. Luan koos later alsnog voor zijn Albanese achternaam. Het was niet de enige naam die hij zich eigen maakte. Toen Luan begon met rappen adopteerde hij de naam L-Deep. Onder die naam werd hij bekend om zijn sterke woordspelingen en zijn goede flow. Sinds een jaar of zes timmert hij aan de weg als spoken word-artiest, waaronder bij collectief Mensen Zeggen Dingen. Tijd voor een goed gesprek met Luan. We ontmoetten hem in Amsterdam, waar hij opgroeide.

Luan vertel eens iets over jezelf
“Ik ben Luan a.k.a. L-Deep. Ik ben spoken word-artiest of slam poet, het is maar net hoe je het wil noemen. Geboren en getogen in Amsterdam-West, De Baarsjes, en ben ondertussen alweer 33 jaar oud. Ik ben begonnen met rap en daarna pakte ik spoken word op. Sinds een jaar of zes treed ik op met spoken word. Het is nu mijn main focus geworden. Qua creativiteit haal ik de meeste voldoening uit spoken word.”

Je doet ook nog wat anders toch?
“Ik heb een fulltimebaan als Creative bij 90/24 Sports. We doen de social media voor bekende voetballers. Video’s, fotoshoots en social PR van mannen als Robin van Persie en Memphis Depay.”

Gebruik je spoken word ook voor je werk?
“Ja ik bedenk bijvoorbeeld quotes voor voetballers en daar zitten dan ook bepaalde woordspelingen in.”

Hoe is jouw interesse in rap ontstaan?
“Het was de eerste muziekstroming waarmee ik bewust in aanraking kwam. Ik was ongeveer veertien à vijftien jaar. Ik luisterde naar de Wu-Tang Clan, Fat Joe, Big L, Biggie en NAS. Ik begon zelf ook met Engelse rap, want Nederlandse rappers waren er toen bijna niet. Natuurlijk luisterde ik wel naar Extince en Brainpower, de echte oldskool mannen. Ik sta trouwens ook op een album met Brainpower.”

Kan je jouw stijl van spoken word omschrijven?
“Ja veel woordspelingen en punchlines, maar wel zodat de betekenis niet verloren gaat. Daarnaast ben ik heel expressief in mijn optredens. Dus als ik schrijf dan denk ik al na hoe ik het ga overbrengen tijdens het optreden. Mijn teksten moet je horen en zijn niet interessant om te lezen. Dus als je vraagt of ik een dichtbundel uitbreng dan zeg ik: nee.”

Heb je favoriete materialen waarmee je werkt?
“Nee eigenlijk niet. Al mijn teksten schrijf ik in mijn hoofd, dus schrijf eigenlijk niks meer op papier. Doordat ik de teksten leef, adem en continu in mijn hoofd herhaal, onthoud ik ieder woord en elke zin.”

Wat is favoriete project of wat is je persoonlijke hoogtepunt?
“De optredens op Solar Festival met Mensen Zeggen Dingen vond ik wel echt een hoogtepunt. Dat hebben we nu twee keer gedaan en dat geeft zo’n andere vibe. Omdat het een groot festival is en je daar normaal gesproken weinig spoken word vindt. Voor veel mensen daar was het vermoedelijk hun eerste kennismaking met spoken word.”

Heb je bepaalde inspiratiebronnen? Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik schrijf persoonlijke dingen, dat is natuurlijk niet zo speciaal want dat doen veel mensen. Maar ik schrijf veel stukken die gebaseerd zijn op mensen om me heen. Een stuk over mijn moeder, over mijn vader, een chronologisch stuk hoe ik me van nul tot nu heb ontwikkeld. Of bijvoorbeeld een stuk over een vriend van me die al heel lang met psychische problemen kampt. Het inspireert me omdat het zo dicht bij me staat. Dat maakt mijn werk zó oprecht dat de kwaliteit ook omhoog gaat.”

Heb jij een droom waar je naartoe werkt?
“Ik doe veel improvisatie met mijn spoken word en ik probeer niet alleen vanuit mezelf te denken. Ik hoop dat spoken word en poetry slam zo groeit in Nederland dat het grote publiek er niet meer omheen kan. Er moet een item of programma komen op televisie. Mijn droom is om dan samen met andere artiesten iets op tv te doen.”

Hoe denk je dat Instinct One jou verder kan helpen?
“Ik vind kleding sowieso heel tof, ik ben verslaafd aan kleding. Ik zou daarom ook heel graag mijn teksten daarvoor willen inzetten om dit te verwerken in kleding. Ik vind het ook al heel tof om achter in de trui de quote op te kunnen nemen.”

De items waarin een tekstje van Luan verwerkt zit in de nek:

Luan Buleshkaj

De tofste line van deze spoken word-artiest.

“Zelfs je reddende engel moet advocaat van de duivel kunnen zijn. Daar bedoel ik mee dat als iemand je helpt, zij ook gewoon kritisch moet zijn.”

[] [/]

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Instinct One