was successfully added to your cart.

Winkelmand

Voor het vijfjarig bestaan van Instinct One hebben we vijf kunstenaars gevraagd een uniek werk te maken en deze te exposeren tijdens het event op 14 december. Een van de artiesten is Locks (Bas Steens), een jonge multi-talent kunstenaar. Nieuwsgierig wie hij is lees dan alvast dit interview! Hij zal op 14 december een uniek artwork presenteren tijdens het vijfjarig bestaan van Instinct One.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Bas Steens, 23 jaar en beeldend kunstenaar en Illustartor. Mijn artiestennaam is Locks en daarmee begon het als graffiti naam, dit is nu wel meer bewogen naar een kunstnaam.

 

Ben je altijd al met kunst bezig geweest?

Het begon met striptekenen, ik was altijd aan het tekenen. Daarmee is het verder doorgegroeid. Na mijn middelbare school was dit ook wel mijn enige keuze, ik wist al snel dat ik iets creatiefs wilde gaan doen. Na een beetje rondkijken naar opleidingen, kwam ik al snel bij Het Sint-Joost terecht. Daar zit ik nu in het vierde jaar en werk ik momenteel aan mijn afstudeerstage.

 

Wat versta jij onder kunst?

Kunst is zo’n groot begrip, dat is eigenlijk voor iedereen verschillend. Voor mij persoonlijk is kunst dat het mij wel iets moet doen. Met kunst heb je wel het idee: “hier gebeurd iets of dit probeert een emotie bij mij los te maken”. Niet zomaar een plantenbak waar niet over nagedacht is bijvoorbeeld.

 

[Interview gaat verder onder afbeelding]

Kun je iets meer vertellen waarom jij je als maker tussen Beeldende kunst en Illustratie begeeft?

Ik zit denk ik tussen illustratie en beeldende kunst in. Beeldende kunst is voor mij altijd een beetje elitair en ik vind illustratie ook tof, want dat is meer communiceren en iets begrijpelijk maken voor het publiek. Ik vind het dus heel tof dat ik dat nu kan combineren. Het is vrij uniek en creatief dat ik met zowel beeldende kunst als illustratie mensen kan aanspreken.

 

Heb je weleens overwogen om een andere richting in kunst te beoefenen?

Fashion vind ik heel tof. Ik heb bijvoorbeeld veel denim jackets gecustomized. Daar heb ik zelfs workshops in gegeven. Daarmee ben ik wel een beetje bezig geweest met product design, niet perse het maken van producten maar meer echt het customizen.

 

Zijn er kunstenaars waar jij jouw inspiratie uithaalt?
Ja, maar ik heb soms ook dat ik dat juist niet wil doen, dat ik mijzelf daar niet mee wil vergelijken ofzo. Dat ik juist compleet loslaat wat andere doen en ook echt mijn eigen ding kan doen. Het kan wel goed zijn maar het kan ook zijn dat het heel afleidend kan zijn en er bv onbewust dingen van overneemt of kopieert. Ik haal dan wel heel erg inspiratie uit andere sectors van kunst, mijn broertje is bijvoorbeeld music producer en daar haal ik dan weer inspiratie uit op een beeldende manier.

 

[Interview gaat verder onder afbeelding]

Welke visie probeer jij met je kunst over te brengen?

Voor mij verschilt dat heel erg per project en wat je aan het doen bent. Samen met Daan ben ik nu bezig met een muurschildering, waarbij we het pand meer zichtbaar willen maken. Wij willen dat het meer kleur krijgt. Dat is dus de visie die ik dan wil overbrengen, maar dat is heel specifiek voor dit project.

Op een persoonlijk niveau wil ik met mijn kunst meer emotie over brengen, dus dat het een persoon ook echt wat doet als het met mijn kunst in aanmerking komt. Dit doe ik bijvoorbeeld door kunst op plekken te brengen waarbij je het totaal niet verwacht.

Kan je als laatste een advies meegeven voor young creators die net beginnen?

Ja je moet zoveel mogelijk leren door te doen en gewoon heel veel blijven doen.

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One