was successfully added to your cart.

Winkelmand

Het is weer tijd voor een nieuw interview met Locks the Painter. Hij viel ons op door zijn custom denim jackets die hij online deelde. In gesprek kregen we gelijk een positive vibe van Bas. Zijn passie straalde er vanaf. Hij vond het net zo dope om ons te ontmoeten als wij hem. Ook niet heel gek dat we gelijk begonnen te praten over hoe we begonnen waren en wat zijn plannen zijn voor de toekomst. Lees het verder in ons spotlight interview van Instinct One!

Muurschildering door Locks the Painter

Vertel eens hoe jij jezelf kort zou omschrijven?

“Ik ben Locks, 21 jaar en wat ik doe, is mijn tekeningen gebruiken in kleding en muurschilderingen, maar ook voor bv. animatie, schilderijen etc.”

 

Hoelang geleden ben je begonnen met creëren?

“Haha ja eigenlijk al sinds ik me kan herinneren dat ik leef. Vanaf jongs af aan was ik al aan het tekenen. De eerste echte tekeningen wat ik me nog goed kan herinneren, kwam door de film: ‘The Incredibles’. Toen ik dat zag dacht ik: “wow ik wil ook een superheld maken.” Dus ik heb toen zelf een superheld bedacht en die heette Capelion. Dat was dan een superleeuw met een cape. Supergrappig, daar ben ik uiteindelijk strips mee gaan maken. Dat is wel het eerste projectje wat ik me kan herinneren.”

 

“Toen ik naar de middelbare school ging waren strips niet echt cool meer natuurlijk dus toen dacht ik, nou dan ga ik gewoon graffiti maken. Een paar spuitbussen kopen en thuis de schuur helemaal onder gekladderd. Dat was ook de tijd dat ik de Banksy-documentaire zag en toen was ik gelijk verkocht op het gebied van art.”

 

Heb je drie soort materialen waar jij het liefste mee werkt?

“Als we het hebben over ondergrond vooral Denim en papier voor de schets.

En als we het hebben over gebruiksmaterialen dan denk ik toch wel markers, van die verfstiften en Acryl. Posca’s werk ik ook heel fijn mee.”

 

[Interview gaat hieronder verder]

custom geel denim jack door locks the painter
custom blauw denim jack door locks the painter

Zou je in drie woorden kunnen omschrijven hoe je jouw stijl omschrijft?

“Ja goede vraag, daar heb ik dus over na zitten denken, omdat ik de andere interviews ook gelezen heb. Maar dat vind ik echt heel moeilijk vooral in drie woorden.

Maar wat ik denk qua beeld: dikke lijnen en felle kleuren.

Wat ik maak is vooral geïnspireerd op muziek. Dat is wel een rode draad door mijn werken. Heel veel dingen haal ik bijvoorbeeld uit een videoclip of uit een nummer. Als ik muziek op zet krijg ik gelijk een beeld bij wat ik wil maken. Puur door het beeld en de patronen die ik ergens in zie. Dat prikkelt mij en daar wil ik dan ook iets mee doen.”

 

Dan kom ik gelijk tot de volgende vraag, waar haal je dan verder je inspiratie uit?

“Een ander goed voorbeeld is Gucci. Het wordt vooral veel gezien als mainstream luxemerk, maar zij maken super goed gebruik van patronen en als je er goed naar gaat kijken dan is dat ook super inspirerend. Het is veel meer dan een overrated brand. Ook mooi om te zien dat een oud modehuis, weer nieuw leven in kan blazen.”

 

Welk project die je heb mogen doen vond je zelf het tofste om aan deel te nemen?

“Voor een expositie werd ik gevraagd door Smib, een hiphop formatie. Zij wilden de Smib culture vastleggen in een expositie. De eerste etage was dan van Smib zelf en daarboven waren de etages van de kunstenaars die zij weer inspirerend vinden. Het toffe is dat Smib voor mij juist weer een inspiratie was en andersom ook, dus dat is een enorme eer. Deze expositie was voor mij ook een eerste bijna solo-expositie, want ik kreeg een hele verdieping. Ik mocht helemaal losgaan in de ruimte dus ik had hele leuke ideeën bedacht en dat heb ik daar mogen uitwerken, dus heel tof!”

 

“Het multidisciplinaire wil ik echt verder mee, denk aan schilderijen, muurschilderingen, jackets of als toevoeging een groot sculptuur, zodat de hele ruimte één grote beleving wordt. Alles moet elkaar gaan versterken en dat vind ik het vetste!”

 

[Interview gaat hieronder verder]

Smib expositie door locks the painter
smid expositie door locks the painter

Heb je dan ook iemand in je hoofd, dat als diegene in mijn jacket loopt dat je dan blij bent?

“Oee, ja toch wel Tyler the Creator. Omdat hij toch wel een inspiratiebron nummer 1 is. Wat ik aan hem zo inspirerend vind is dat hij ook heel veel verschillende dingen doet. Hij maakt kleding, hij is heel erg betrokken bij zijn clips en maakt muziek. Dat vind ik heel cool.”

 

Hoe belangrijk is fashion voor jou?

“Wel heel belangrijk! Als ik ergens patronen in zie dan wil ik dat graag in mijn artworks gebruiken. Ik weet ook niet zeker of datgene wat ik maak ook fashion is, ik heb daar een ander woord voor bedacht: moving paintings.

Het idee erachter is dat mensen van onze leeftijd toch niet heel veel naar het museum gaan en als ze het dan ergens op een jacket zien dan lijkt het toch een lopend museum en kunnen ze de art gebruiken als inspiratie.”

 

Wat is voor jou het beste advies dat je ooit hebt gekregen.

“Ja, toch wel een quote van Scarface: “The World is yours”

Je moet niet denken of je iets wel of niet kan. Je moet de toeval ook de kans geven. In de creatieve wereld, moet je een beetje schijt hebben en vooral je eigen ding blijven doen.”

 

De laatste vraag: heb je voor jezelf een doel hoe je de wereld gaat veroveren?

“Het lijkt me heel tof om een expositie te hebben over de hele wereld. Dat je je kunsten ook aan andere culturen kan laten zien. Dat het niet alleen beperkt wordt tot dit koude landje. Japan of Berlijn lijken me hele toffe plekken om iets op te zetten.”

Volg Locks Online

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One