was successfully added to your cart.

Winkelmand

Levi Jacobs is zo’n illustrator die al langer op ons lijstje stond om te benaderen. We kwamen hem vaker tegen, online maar ook op events waar we designs van hem zagen. De eenvoudige maar herkenbare stijl bleef ons opvallen. We ontmoetten Levi Jacobs in zijn huis en tegelijk atelier in Rotterdam. We praatten wat over hoe hij gekomen is waar hij nu is gekomen en alweer blijkt dat dedicated werken een belangrijk sleutelwoord is. Ook Levi heeft het moeilijk gehad en de nodige bijbaantjes gehad als kunstenaar, maar zijn doorzettingsvermogen was sterker en dit heeft hem de opdrachten opgeleverd die hij zou willen. Laat je inspireren in het spotlight interview van Instinct One.

Levi vertel even in het kort hoe jij jezelf omschrijft als creator?

“Dat is altijd moeilijk. Meestal noem ik mezelf een illustrator, nee, eigenlijk een beeldmaker. Mijn stijl ziet er grafisch uit door de kleurvakken. Ik hou van minimale kleurpalleten op elkaar afgestemd. Ik vind soms isometrische vormen tof, simplistisch en gestileerd”.

 

Hoe lang ben je al creatief bezig?

“Nou tekenen echt al vanaf jongs af aan. Vroeger kreeg ik een pak met papier van mijn ouders en dan ging ik een bepaald onderwerp voor een langere periode tekenen. Ik heb bv. heel lang de Ninja Turtles nagetekend. Als je dat terugkijkt, dan denk je van hoe kan ik elke keer voor een langere periode hetzelfde blijven tekenen?

 

Ik merkte dat ik op de middelbare school minder bezig was met tekenen of in ieder geval hielt ik het meer voor mezelf, omdat het minder cool was. Na de middelbare school ging ik een grafische opleiding doen, dit was alleen niet echt een opleiding waar je veel hoefde te tekenen. Na de grafische opleiding ben ik uiteindelijk Visualizing, een opleiding waar tekenen wel belangrijk was! Dat vond ik ook super tof om te doen en ben vanuit daar uiteindelijk doorgestroomd naar de kunstacademie. Eindelijk een plek waar ik me echt thuis voelde”.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Wat zijn je favoriete materialen waar je mee werkt?

“Ik maak eigenlijk bijna alles tegenwoordig digitaal. De outlines doe ik vaak nog wel met de hand. Sinds een tijdje heb ik een nieuwe iPad en dat werkt echt ideaal. Vroeger had je die Wacom tekentablets, daar kon ik zelf niet mee omgaan. Bij de iPad teken je direct op het beeldscherm, veel makkelijker dus. Het fijne is dat je het ook gelijk digitaal hebt. Ideaal want je neemt het overal mee naar toe en je kan alles gemakkelijk kleuren aanpassen of dingen verwijderen en toevoegen zonder opnieuw hoeven te beginnen. Mijn eigen spanningsboog is kort dus ik wil graag vlug werken en dat is het voordeel met digitaal werken.

 

Vind je het ook net zo leuk als op ouderwets papier?

“Eigenlijk slecht om te zeggen en ik voel me bijna schuldig, maar ja ik vind het net zo leuk! Waarbij het op school echt een taboe was om digitaal te werken, maar tegenwoordig werkt bijna elke illustrator digitaal. Daarnaast vind ik drukwerk natuurlijk nog steeds super interessant om mee te werken”.

 

 

[Interview gaat hieronder verder]

Wat vind je het tofste project wat je hebt mogen doen?

“Ik vind eigenlijk elk project dat ik doe tof, want anders doe ik het niet. Ik ben nu bezig met iets uitdagends, misschien niet het tofste maar is wel iets nieuws. Ik ben bezig om sculpturen te maken van 3D gekleide objecten. Die worden dan geplaatst in een gebouw. Soort van ornamenten. De reden waarom ik het tof vind is omdat ik dit nog nooit heb gedaan en toch het vertrouwen heb kunnen krijgen vanuit de opdrachtgever om hieraan mee te kunnen werken. Mijn beelden zijn natuurlijk vooral 2D dus het is vooral heel spannend om dit uiteindelijk om te zetten naar 3D”.

 

“Mijn droomopdracht is misschien wel iets met sculpturen in de openbare ruimte. Dan echt heel groot als vrijstaande objecten. Dit ben ik nu al aan het ontwerpen en schetsen. Zoiets lijkt me wel echt te gek om te doen!

Dat is misschien wel het verschil tussen 2d tekenen en 3d objecten. Dan voelt het ineens allemaal echt. Dus datgene wat je geschetst hebt komt dan echt tot leven”.

 

[Interview gaat hieronder verder]

Heb je bepaalde inspiratiebronnen?

“Ja zo’n vraag krijg je altijd natuurlijk en misschien heb ik dan ook wel een clichéantwoord. Maar inspiratie is eigenlijk alles wat je tot je neemt. Dat kan zijn een serie die je kijkt op Netflix, een gesprek die je met iemand voert of een combinatie ergens in.

Als je dit door gaat vertalen naar mijn werk, dan heb ik het eigenlijk al volledig in mijn hoofd zitten hoe ik iets wil maken en dan werk ik het meteen uit. Ik maak eigenlijk nooit gebruik van schetsboeken om mijn inspiratie te onthouden”.

 

Heb jij ooit een advies gekregen die voor jou een eyeopener is geweest?

“Misschien is het bij mij meer andersom, al het ‘advies’ dat ik heb gekregen bijvoorbeeld op

de kunstacademie maakte mij heel onzeker. Ik had het gevoel dat ik niks goed kon doen in hun ogen. Na mijn opleiding heb ik een jaar niets meer kunnen maken. Uiteindelijk besefte ik dat ik alleen nog dingen wilde maken waar ik zelf blij van word en me niks wil aantrekken van wat andere er over denken. Dus terugkijkend op die periode heeft dit me uiteindelijk ook weer goed gedaan uiteindelijk. Dat kun je wel zien als een eyeopener.”

 

Het is wel grappig om te zien want aan de ene kant ben je super ambitieus maar aan de andere kant ook heel bescheiden en introvert.

“Ik ben heel ambitieus in het creëren het is een soort drang die ik heb. Maar op het moment dat het zakelijk wordt, dat het je werk wordt, dan is het een heel gevaarlijke twist.

Daarom heb ik al mijn energie gezet op het creëren en niet op het zakelijke, want uiteindelijk zal dat ook weer mensen naar je werk toe trekken. Alleen dit kan wel langer duren”.

 

Hoe uit jij je doormiddel van kleding als creator zijnde?

“Vroeger vond ik kleding eigenlijk belangrijker als dat ik het nu vind. Tegenwoordig besteed ik er minder aan. Ik hou van merken, maar niet van uitbundige merken. Meer simpel, minimalistisch, dat lekker zit. Sneakers hou ik trouwens wel van! Maar ik maak in ieder geval geen specifiek statement met mijn kleding”.

 

“Ik zit me ook even af te vragen als ik bijvoorbeeld een ontwerp zou maken voor een t-shirt dan kan je twee kanten uit, of ik maak een opvallend artwork of je houdt het heel rustig en clean. Ik zou ook niet weten of ik nog zo’n druk t-shirt zelf zou dragen..”

 

Je gaat de wereld veroveren door..

“Mijn ambitie is niet om de wereld te veroveren. Als je het plaatst in de zin van ik wil wereldberoemd worden, dan zou ik het niet anders aanpakken als dat ik nu al doe. Dus gewoon lekker mezelf blijven en verder mijn stijl ontwikkelen”.

Volg Levi Jacobs Online

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One