was successfully added to your cart.

Winkelmand

ArtEvents

Keith Haring “The Political Line” in De Kunsthal Rotterdam

By 10 oktober 2015 No Comments

Vanaf 20 september tot en met 7 februari hangen de kunstwerken van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in De Kunsthal in Rotterdam. Keith Haring was kunstenaar én activist. Hij leefde tussen 1958-1990 en heeft door middel van zijn eigen, gewaagde stijl een revolutie in de kunst van de jaren tachtig teweeggebracht.

Keith Haring wilde door middel van zijn kunst maatschappelijke misstanden aan het licht brengen. Zo had hij bijvoorbeeld een duidelijke mening over homoseksualiteit, nucleaire wapens en verschillende milieukwesties. In “The Political Line” is de inzet van Haring in verschillende sociale en politieke vraagstukken duidelijk te zien.

Blog-image-Keith-haring-rotterdam2

Impact
De kunst van Keith Haring is geïnspireerd op de New Yorkse streetart. Dit komt duidelijk naar voren in de expositie. Nu, vijfentwintig jaar na zijn dood leeft zijn kunst nog steeds en brengt het heel wat in je naar boven. De werken van Haring zijn soms wat abstract, maar ze vertellen je vrijwel direct waar ze over gaan. Ze beschrijven heel duidelijk een misstand in de samenleving. Haring was niet bang om voor zijn mening en geaardheid uit te komen en om dit te uitten op canvas, papier, zeildoek in de subways, door middel van objecten en sculpturen. De werken zijn inspirerend en zetten je aan het denken. Seks, geweld en politiek komen erg sterk naar voren. Sommige werken zijn vrij ‘clean’ en vertellen met een paar lijnen waar ze over gaan. Andere werken zijn heel erg druk en expressief. Toch brengen ze beiden evenveel impact en emotie met zich mee.

Blog-image-Keith-haring-rotterdam

Kunst voor iedereen
Haring vond het erg belangrijk dat zijn kunst toegankelijk was voor iedereen. Later werden er shirtjes en andere accessoires bedrukt met zijn kunst. Dit paste geheel bij zijn eigen filosofie “Kunst is er voor iedereen”. Echter is hier veel kritiek uit ontstaan omdat men vond dat dit zijn kunst commercieel maakten.

Dat de tentoonstelling in Rotterdam is, is volgens directeur Emily Ansenk een gift. In 1982 hield Haring zijn eerste expositie in Rotterdam. Dit was de eerste keer dat hij buiten de USA trad met zijn werk. Ansenk verteld dat De Kunsthal de perfecte plek is voor zijn expositie, omdat hier zijn kunst toegankelijk wordt gemaakt voor een breed en nieuw publiek.

De tentoonstelling zal tot en met 7 februari 2016 te bezichtigen zijn in De Kunsthal in Rotterdam.

www.kunsthal.nl

Geschreven door Marleene van der Grient, student aan Fontys ACI

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Instinct One