was successfully added to your cart.

Winkelmand

Justen Beer, jullie kennen hem ongetwijfeld van televisie, waar hij in 2013 het televisieprogramma Everybody Dance Now won. Of neem zijn optreden in de video ‘With a Piece of Chalk’, die viral ging en miljoenen kijkers trok. Justen is een inspiratiebron voor anderen. Hij maakt zijn kunst, breakdancen, aantrekkelijk voor een breder publiek. Zo maakte hij kortgeleden zijn eigen app om mensen te leren breakdancen. Zo veel bereikt en pas zestien jaar oud. Tijd om deze creatieve geest beter te leren kennen.  

Justen hoe lang doe je al aan breakdancen?
“Ik breakdance al vanaf mijn zevende, maar ben ik pas echt actief ermee bezig sinds mijn achtste. Nu ben ik zestien jaar, dus ik ben ondertussen alweer acht à negen jaar actief als breakdancer.”

Was breakdancen altijd jouw ding?
“Nee, ik was eigenlijk altijd een voetballertje. Mijn vader wilde ook graag dat ik voetballer zou worden. Daar was ik ook vrij goed in. Toen ik zeven was zag ik wat breakdancing voorbijkomen. Menno van Gorp werd dat jaar (2007) winnaar van de UK Champs World Finals en toen ben ik begonnen met breakdance. Toen moest ik kiezen tussen een potje voetballen of dansen. En toen heb ik gekozen voor het dansen.”

Dat dansen bleek je goed af te gaan
“Haha, ja dat lag me wel, maar misschien was ik nu ook wel Ronaldo geweest. Je weet het niet.”

Waar ligt het denk je aan dat je dit talent voor dans hebt ontwikkeld?
“Ik heb sowieso wel een goed lichaam voor sportieve dingen, vind ik. Mijn lichaamsbouw is goed, ik ben flexibel. En vanuit mijn moeders kant heb ik het doorzettingsvermogen mee gekregen. Zij is een vrouw die altijd doorzet.”

Je hebt al veel gewonnen in je jonge carrière. Hoe blijf je gemotiveerd?
“In het begin voelde winnen ook echt als een soort drugs. Dat is nu wel wat minder geworden. Als je iets zo vaak doet, wordt die spanningsboog toch minder. Ik heb al veel doelen bereikt en het wordt ook steeds moeilijker om nieuwe doelen te vinden. Je hebt het idee dat je minder creatief wordt, terwijl dat voor de buitenwereld helemaal niet zo lijkt. De laatste tijd heb ik ook wat minder wedstrijden gewonnen, maar nu zie ik dat juist als leerpunt. Als je altijd alles wint, dan kun je niet leren van je fouten.”

Hoe omschrijf je jouw dansstijl?
“Er is niet echt een omschrijving voor. Ik heb van iedereen wel wat geleerd, van Menno en van Shane van Hustlekidz. Mijn stijl is een soort mix van diverse stijlen.”

Welk project vind je het tofste dat je hebt mogen doen?
“Ik heb laatst een app mogen ontwikkelen met iemand. De clips voor de app zijn over de hele wereld gemaakt. Heel dope! De app is gemaakt mensen die willen leren breakdancen. Ik leg ze de stappen uit in tutorials. Er komt straks ook een update aan, waarbij het mogelijk is om online met elkaar te battlen. Je upload je video van een move en battlet tegen iemand die ook een video heeft ingestuurd. Je leert dus moves en krijgt al een indruk van de cultuur van breakdance.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?
“Steve Jobs zegt dat je met passie moet leven voor datgene waar goed in bent, zodat je uiteindelijk al je dromen waar kan maken. Dit is bij mij altijd blijven hangen.”

Hoe denk je dat Instinct One jou als danser verder kan helpen?
“Kleding is sowieso heel belangrijk bij dans. Voor mij persoonlijke staat dit bijna op nummer 1. Mensen vinden het tof als jij in vette kleren loopt. En natuurlijk als creatieve geesten. Instinct One is een creatief merk, ik ben ook creatief en we ondersteunen elkaar op deze manier. Dat we achter elkaar staan. Zeker een aanrader en vind de kwaliteit ook echt tof.”

Wat is je favoriete kledingstuk van Instinct One?
De Mensen Zeggen Dingen trui vind ik echt een lekker stofje, heerlijk voor een lenteavond. De fanny pack draag ik ook bijna elke dag, echt een essential die je nodig hebt. Hij is ook precies het goede formaat waar ik al mijn spullen in kwijt kan.”
 

Last but not least: jouw levensmotto

“Niet bang zijn, gewoon doen!”

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Instinct One