was successfully added to your cart.

Winkelmand

Joshua J is gaande en daar is niks aan gelogen. Als je hem nog niet kent is het tijd dat je wakker wordt en op begint te letten. Begin dit jaar hebben we elkaar leren kennen en sindsdien komen we elkaar steeds vaker tegen. Het weekend voorafgaand aan dit interview liepen we elkaar tegen het lijf op een feestje in de Graanbeurs in Breda. We hebben een half uur buiten staan ouwehoeren over muziek en in al zijn enthousiasme maakte hij meteen een groepsapp aan om me aan iemand voor te stellen. En dat is gewoon hoe hij is, good vibes, gezelligheid en connecten met elkaar. Bezig zijn en dingen doen. Dus mocht je hem nog niet kennen, maak kennis met Joshua J in het nieuwe spotlight interview van Instinct One.

Joshua, voor de mensen die je (nog) niet kennen, kan je vertellen wie je bent en wat je doet?
“Mijn naam is Joshua Janse, 19 jaar en ik maak muziek als dj en producer. Ik zit in het laatste jaar van de Herman Brood Academie op de Dance afdeling. Naast dat ik samen met Eauxby mijn eigen video’s schiet en edit, ben ik de laatste tijd ook steeds meer bezig met schrijven en zingen. Dus eigenlijk zo’n beetje alles wat met muziek te maken heeft.”

 

Hoe oud was je toen je voor je eerst een instrument aanraakte?
“Ik ben begonnen met piano- en blokfluitles op de basisschool toen ik een jaar of 6 was. Dat heb ik allebei gedaan tot ongeveer m’n tiende. Ik ging naar de Nieuwe Veste in Breda en moest kiezen tussen blokfluit en piano dus heb ik blokfluit natuurlijk laten vallen. Daar zag ik niet heel veel toekomstperspectief in. Tot m’n dertiende heb ik echt pianoles gehad waarna ik ben begonnen met dj’en. Bij ons op school gave ze ook dj-les en besloot me daar voor op te geven, eigenlijk voor de grap. Ondertussen is het een uit de hand gelopen hobby. Ongeveer twee jaar later ben ik ook begonnen met zelf muziek te produceren. We hadden op school tussenuren die je zelf kon invullen en samen met een vriend gingen we samen het muzieklokaal in om met Magix Music Maker te kloten. Om zelf muziek te leren maken, ben ik begonnen met Fruity Loops. Sinds dat ik op de Herman Brood Academie zit maak ik muziek met Logic.”

 

Wat is het eerste wat je doet als je ’s ochtends wakker wordt?
“Muziek luisteren is eigenlijk mijn enige echte ochtendritueel. Ik eet muziek als ontbijt”

 

[Interview gaat verder onder afbeelding]

Wat is volgens jou belangrijk aan een goede creators outfit?
“Voor mij is het belangrijkst dat je draagt wat je zelf vet vindt. Het gaat mij niet om het merk dat erop staat, zolang het lekker zit en ik het cool vind, dan is het goed. Ik zou ook nooit iets kunnen dragen omdat iedereen het draagt, kleding moet iets eigen zijn. Het staat ook voor je identiteit dus het is belangrijk dat het bij je past. Voor iedereen is dat dus ook anders en dat vind ik dope.”

 

Wat is je favoriete item van Instinct One?
“Ik vind die waistbag heel dope, Eauxby heeft er eentje van jullie gekregen en die heb ik al een paar keer proberen te stelen.”

 

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
“Het zit eigenlijk tussen Hip-Hop en Dance in, het is een soort cross-over. De invloeden en de basis komt vaak uit de Hip-Hop. Ik zie het zelf als muziek waar je in de club goed op kan dansen, maar tegelijkertijd ook als muziek wat je opzet tijdens het chillen. Het past bij elke vibe. Ik wil geen muziek maken die je alleen luistert als je heel emo bent. Het lijkt me het vetst als mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze het opzetten, dat het bij meerdere sferen past. Dat de luisteraar zijn of haar eigen interpretatie aan kan geven.”

 

Wat is je top 3 favoriete werkspullen/tools?
“Sowieso Logic op 1. Op 2 gewoon een microfoon, ik hou heel erg van vocals op mijn tracks en daar schakel ik vaak de hulp van Eauxby voor in. Tegenwoordig doe ik dit ook meer zelf.
En op 3 een piano, omdat ik dat veel gebruik en het beste ken. Ik snap hoe akkoorden in elkaar zitten en hoe ik melodieën op kan bouwen omdat ik pianoles heb gehad. Door die achtergrond snap ik veel beter hoe muziek theoretisch in elkaar zit.”

 

[interview gaat verder onder afbeelding]

Wat vind je tot nu toe het vetste project waar je aan mee hebt gewerkt?
“Ik denk tot nu toe mijn eerste EP. Dat is eigenlijk een verzameling van de beste vier tracks die ik in het eerste half jaar van 2017 heb gemaakt. Het is helemaal vormgegeven op de manier zoals ik het wil en voor ogen heb. De andere releases van dit jaar zijn allemaal in samenwerking met Eauxby geweest, dan word je misschien wat meer als duo gezien. Bij deze EP is het echt iets vanuit mij, ik heb zelf teksten geschreven en ingezongen. Je hoort en ziet er mijn vooruitgang op muzikaal gebied in. Het is iets nieuws en staat op zichzelf, daar ben ik enorm trots op en heb ik veel energie uitgehaald.”

 

– en de dopeste stage waar je hebt gestaan?
“Ik denk Dancetour hier in Breda. Vorig jaar won ik de dj contest van Dancetour en mocht ik openen, maar helaas was het heel slecht weer waardoor er niet zoveel mensen stonden. Afgelopen editie mocht ik weer komen draaien. Ik had nooit zoveel met de muziek die daar werd gedraaid, maar ik ben er wel vaak geweest. Mede daarom vond ik het wel sick om in mijn eigen stad op één van de grootste festivals op te treden. Toen ik daar in het publiek stond dacht ik altijd al: hier wil ik een keer draaien. Dus dan is het heel vet wanneer dat ook echt gebeurt en je staat te draaien voor 10.000 man, waar ook nog eens heel veel bekende gezichten tussen staan. Dat is voor mezelf een hele toffe ervaring en herinnering.

Daarnaast mocht ik dit jaar de mainstage op Amsterdam Open Air openen. Dat was sick omdat het de mainstage van een toonaangevend festival in Nederland is. Dat was ook één van de eerste serieuze boekingen in Amsterdam.”

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik heb niet echt 1 ding waar ik altijd inspiratie uit haal, maar er zijn wel een paar artiesten die ik heel vet vind en bewonder. Wanneer ik daar naar luister krijg ik meteen zin om muziek te maken. De belangrijkste op dit moment is denk ik Chance the Rapper. Dat is wel echt muziek dat me op ideeën brengt. Het inspireert me en laat me ook iets anders kijken naar mijn eigen muziek.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Ik denk gewoon volg je hart. Het is misschien een beetje cliché, maar dat is het niet voor niets. Het is gewoon waar. Ik hoorde dat van mijn dj leraar, dj Sueside, toen ik 14 was. Hij heeft altijd gezegd blijf je eigen ding doen en volg je hart. Toen dacht ik altijd een beetje van ja dat zal wel, maar laatst begon ik die zin pas echt te beseffen. Je doet het alleen voor jezelf en het gaat erom dat jij vet vindt wat je doet. Ik was een tijdje veel feedback aan het vragen aan anderen, maar dat geeft eigenlijk alleen maar aan dat ik er nog niet blij mee ben. Ik zou meer feedback aan mezelf moeten vragen. Uiteindelijk gaat het erom dat ik er tevreden mee ben.”

 

Wat is je levensmotto of meest inspirerende qoute?
“Het komt wel goed. Eauxby zegt dat heel vaak en dat heb ik een beetje van hem overgenomen. Juist omdat het eigenlijk altijd zo is. Ik bedoel, wat er ook gebeurt het komt gewoon altijd goed.”

 

Ik ga de wereld veroveren door…
“Mezelf te zijn. Ik geloof er heilig in dat iedereen dat zou moeten doen. Daar kom je het verste mee.”

 

In aanloop naar de release van Joshua J’s debuut EP, waarop je hem ook gaat horen zingen, zal op 1 November een teaser uitkomen samen met de eerste videoclip op Youtube. Wanneer de hele EP uitkomt is nog een verrassing. Dus ontwaak uit je slaap en begin deze man te volgen op social media.

Volg Joshua J Online

Jimmi Rockx

Author Jimmi Rockx

Fashion en kunst ziet Jimmy als verlengstuk van zijn persoonlijkheid en gebruikt hij maar al te graag om zichzelf te uiten. Opzoek naar balans schrijft hij als spoken word artiest teksten met een kritische kijk op de wereld, maar vooral op zichzelf. ''Niks is veranderlijker dan het leven en op witte sokken na is niks voor altijd."

More posts by Jimmi Rockx

Leave a Reply

Instinct One