was successfully added to your cart.

Winkelmand

Voor het vijfjarig bestaan van Instinct One hebben we vijf kunstenaars gevraagd een uniek werk te maken en deze te exposeren tijdens het event op 14 december. Een van de artiesten is James Will Prosper, een jonge multi talent kunstenaar uit Tilburg. Nieuwsgierig wie hij is lees dan alvast dit interview! Hij zal op 14 december een uniek artwork presenteren tijdens het vijfjarig bestaan van Instinct One.

Kan je kort wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Akin James en ik ben geboren in Curaçao. In 2016 kwam ik naar Nederland, dus ben hier nu ongeveer vier jaartjes. Eerst ging ik HBO ICT doen, maar dit lukte niet en toen ben ik Communicatie IEMES gaan doen aan de Fontys in Tilburg.

Het eerste jaar was interessant, ik leerde erover kernwaardes en over hoe je jezelf kan uiten. Een leraar zei me dat ik iets moest gaan doen met mijn creativeit en toen dacht ik ‘you’re right’. Toen ben ik naar de kunstopleiding gegaan in Tilburg.

De kennis uit de communicatie-opleiding had ik meegenomen naar de kunsopleiding en daardoor had ik vanaf het eerste jaar al mijn eigen stijl ontwikkelt. En door de ICT opleiding heb ik bijvoorbeeld weer leren omgaan met Adobe programma’s. Ik ben dus erg blij dat ik die voorkennis heb opgedaan!

 

Kan je wat over je jeugd vertellen?

Die was best wel chill, iedereen in mijn familie is creatief, maar het zijn allemaal rechters of advocaten. Ze doen niet echt iets met hun creativiteit. Mijn moeder kan bijvoorbeeld zingen, dansen, tekenen en schrijven. Mijn vader kan ook zingen, dansen, rappen en tekenen. Ik was altijd creatief bezig en zij ondersteunde mij daar ook in.

 

[Interview gaat onder de afbeelding verder]

Wat versta jij onder het begrip kunst?

Kunst kan alles zijn wat iemand kan raken. Als het jou emotioneel kan raken of in beweging kan brengen of als het jou iets kan laten denken, dan heeft het een kunstwaarde. Dat kan een schilderij zijn of een foto, maar ook een manier hoe iemand een event organiseert. Dan ben je meer bezig met een beleving te maken.

 

Wanneer ben je begonnen met het maken van ‘kunst’?

In het eerste jaar van mijn kunstopleiding, toen ben ik er echt voor gegaan. Voor de kunstopleiding heb ik wel een beetje getekend op een A3’tje ofzo, maar nog niks gemaakt op kunstniveau. Op de kuns opleiding leer je anders denken en anders dingen doen, meer uit je comfortzone komen. Ik merkte dat ik mezelf steeds meer kon uiten!

 

Hoe omschrijf je jouw kunst?

Wij krijgen heel veel verschillende richtingen kunst op onze opleiding, maar ik doe vooral beeldende kunst, schilderen, tekenen etc. alles in combinatie met mode. Ik wil dat concept laten uitgroeien, dat het patroon of het icoon dat ik uitbeeld ook het fashionstuk is. Als ik bijvoorbeeld een draak teken dat de draak geen tekening is maar de draak bv de jas is.

 

[interview gaat verder onder de afbeelding]

Hoe veel tijd besteed je aan je kunst?

De hele dag, everyday man. Ik switch ook door de dag heen. Het is niet dat ik bijvoorbeeld een hele dag schilder want dan wordt het saai. Ik ga effetjes 2 uur schilderen en als ik het saai vind worden ga ik gewoon iets anders doen. Het valt ook allemaal heel goed te combineren met mijn opleiding aangezien ik alles zelfstandig kan doen en bepalen.

 

Waar komt je passie vandaan?

Vanaf dat ik kind van een jaar of 9 was zag ik al dat iedereen wel kansen heeft, ik wil gewoon mensen inspireren om voor die kansen te gaan. Misschien dat ik een fire starter kan zijn, die mensen kan laat geloven in die kansen en hun inspireer om ze te nemen. ’I can do it, everyone can do it’’ dat is de boodshap die ik wil doorgeven.

 

Als je een boodschap zou mogen meegeven aan alle toekomstige creators, wat zou deze zijn?

Het is mad cliché, maar you really need to believe in yourself. Als je in jezelf geloofd kunnen mensen ook in jou geloven. Als jij niet achter jouw eigen werk staat, is het heel moeilijk om mensen te laten geloven in jouw boodschap. Dus je moet er zelf wel in geloven en altijd achter jezelf staan.

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One