was successfully added to your cart.

Winkelmand

Spotlight

Spotlight #2 In gesprek met Atilla

By 30 maart 2015 september 21st, 2015 No Comments
[typography font=”Cantarell” size=”20″ size_format=”px” color=”#000000″]Het begon allemaal in groep vier toen hij voor het eerst een tekening maakte op zijn rapport. “Ik tekende overal op tijdens lessen, thuis kladderde ik op muren, maar dat was nog niet met de gedachte dat ik er wat mee zou gaan doen”. Toen hij 15/16 jaar was besefte hij dat hij er serieus iets mee wilden doen. Zijn tekeningen begonnen een betekenis te krijgen. Het was niet meer het overtekenen van Dragonball Z kleurplaten met zijn broer, maar het begonnen creatieve tekeningen te worden vanuit zijn eigen vingers.[/typography] Atilla, Rapport, Instinct One

Atilla nam ons mee naar de Kringloop winkel in Tilburg waar hij een tof project heeft mogen doen. We zagen gelijk een flinke muurschildering van Atilla. Hij begon enthousiast met zijn verhaal dat Atilla’s Art begon onder een artiestennaam, Anta Flow. Dit liep in het begin stroef, het was vooral bekend bij vrienden, maar een breder publiek bleef nog weg. Dit veranderde snel toen het werd opgepikt door vrienden van vrienden en zo ging het balletje rollen. Hij bracht wat kleding uit onder zijn naam en dit liep redelijk goed. Toch besefte hij zich dat hij geen eigen kledinglabel wilden hebben maar zich echt wilde focussen op het maken van kunst. Nu zit hij op het St. Joost Academie in Breda, waar hij zijn stijl verder ontwikkelt.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Ik wil het niet ouderwets noemen maar echt dat rauwe werk vind ik het tofste”.[/typography]
[hr]

Zijn huidige werken richten zich echt op het ambachtelijke, handgemaakte werken. “Ik wil het niet ouderwets noemen maar echt dat rauwe werk vind ik het tofste en daar mogen dan ook best wat fouten in zitten. Door fouten ontstaan juist heel veel nieuwe tekeningen bij mij”.

[hr]

[hr]

We vroegen Atilla wanneer hij iets echt creatief vindt. “Ik vind bijna alles creatief, het hoeft niet eens kunst te zijn. Je kan bijvoorbeeld een klerenhanger kopen maar als je creatief bent kan je ook iets tofs maken en daar hangertjes aan maken, dan heb je ook een klerenhanger. De ingeving om iets een eigen draai te geven vind ik creatief en veel toffer”.
Daarnaast noemde Atilla een groot kunstenaar als één van zijn eerste inspiratiebronnen. Atilla was erg onder de indruk hoe Pablo Picasso het surrealisme naar voren liet komen. Dit heeft de nodige motivatie gegeven om zijn eigen stijl verder te ontwikkelen in iets dat vanuit verschillende oogpunten bekeken kan worden. “Mijn werk verteld niet één verhaal. Ik wil dat mensen naar mijn werk blijven kijken en er steeds iets nieuws in kunnen zien. Ik schets ook bijna nooit, ik vind het juist interessant om gewoon te beginnen en te zien waar het schip strand. Je moet niet bang zijn om fouten te maken, die fouten kunnen er juist voor zorgen dat er hele mooie dingen ontstaan”.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#0000000″]“Je moet niet bang zijn om fouten te maken, die fouten kunnen er juist voor zorgen dat er hele mooie dingen ontstaan”.[/typography]
[hr]

Het ziet er naar uit dat Atilla een groot doel voor ogen heeft en dat heeft hij ook.
“Ik wil een erkend illustrator zijn. Nu loopt het een beetje maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. Ik wil hier heel graag mijn brood mee verdienen. Ik denk ook als je echt je best doet om iets te bereiken dan zijn die mogelijkheden er ook gewoon zijn. Kijk er zijn zoveel creatieve mensen en ik zie ook steeds mensen die dingen maken waarvan ik denk wow dat is echt super nice. Daarom vind ik het ook wel tof om collabs met anderen te doen. Juist daardoor kan je je kansen uitbreiden”.

Instinct-One-Atilla-artwork-4

Atilla gaat ook graag in gesprek met mensen en vind het altijd interessant om te weten wat mensen van zijn werk vinden. De communicatie met je publiek is heel belangrijk. “Zo leer je mensen kennen en soms zitten daar hele goede mensen tussen die veel voor je over hebben. Als ik met mensen praat, vind ik het fijn om kritiek te krijgen. Ik heb altijd liever dat mensen hun mening geven over een werk in plaats van dat ze alleen maar zeggen dat ze iets niet mooi vinden. Waarom het niet mooi is, dat wil ik dan graag weten. Ik denk dat je werken daar alleen maar beter van worden”.

Instinct-One-Atilla-artworks--book-art

Als laatste vroegen we hem of hij het belangrijk vindt om een inspirerende rol te hebben. “Ik heb een keer een workshop gegeven aan kinderen op de basisschool en die kijken naar je op. Zij weten dan bijvoorbeeld helemaal nog niet dat je geld kan verdienen door te tekenen”. Atilla wil aan mensen meegeven dat als je echt iets wilt , je ervoor moet gaan. “Ik wil niet alleen een voorbeeld zijn als het gaat om illustraties, maar vooral ook qua motivatie om toch de weg te volgen die je graag wilt”.

 

Instinct one- win - atilla

 

Button Text Button Text Button Text
Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One