was successfully added to your cart.

Winkelmand

Art

Eelco ‘Virus’ van den Berg: van Eindhoven tot aan New York

By 20 oktober 2015 No Comments

Instinct One in gesprek met Eelco ‘Virus’ van den Berg. Waar het begon met illegale graffiti is het nu uitgegroeid tot grote projecten over de hele wereld. Murals in Rotterdam en New York. Een eigen stijl die heeft Eelco. Laat je inspireren door zijn verhaal, hoe hij zover is gekomen en krijg ook nog wat tips mee.

Kan je wat over jezelf vertellen?
Jazeker! Ik ben Eelco en werk onder de naam Eelco van den Berg maar de laatste tijd meer onder Eelco. Sinds ‘89 schreef ik altijd onder de naam Virus, maar dat heeft tegenwoordig zo’n negatieve associatie dus dat wil ik meer loslaten.

Sinds klein was ik altijd al bezig met tekenen. Als kind tekende ik altijd dieren en dat soort dingen. Rond ’86 heb ik de ontwikkeling van graffiti ontdekt, toen het in de States booming aan het worden was. Als rebels type in mijn jeugd, was dit echt iets voor mij! Het begon met spuitbussen stelen en tunneltjes spuiten en zelfs overdag illegale pieces zetten in het park.

Ik merkte toch dat de grote stad meer te bieden had dus ben vrij snel naar Eindhoven gegaan en daar het grafisch lyceum gevolgd. Uiteindelijk verhuisde ik naar Rotterdam om de opleiding als illustratie te volgen op de Willem de Kooning Academie. Door de zero tolerance in Rotterdam nam de graffiti vrij snel af. Pas in 2012 heb ik dit weer opgepakt.

Dus je ging eigenlijk van de straat naar het digitale en weer terug naar de graffiti?
Nou tijdens mijn academie jaren heb ik nog weinig digitaal gedaan, omdat ik toch echt de basis wilde leren. Tekenen en schilderen dus. Uiteindelijk heb ik mijn eerste computer gekocht. Ik won een wedstrijd voor Levi’s en toen ben ik vrij veel digitaal gaan werken. Toch blijf ik echt een tekenaar.

images-blog-Eelco-1

Wat zijn je favoriete materialen waar je mee werkt?
Spuitbussen werk ik vrij veel mee vooral voor de murals. Fineliners en potlood als je het hebt over tekenen. Ook werk ik veel met Illustrator, de laatste jaren ben ik steeds meer aan het experimenteren tussen Illustrator en Photoshop. Dit biedt meer mogelijkheden.

Hoe heb jij jouw stijl ontwikkelt? Is dat altijd al zo geweest?
Ik heb altijd wel vrij grafisch gewerkt. Het werken met lijnen, verschillende lijndiktes en voorwerpen verdelen in vlakken. Ik kan wel realistisch schilderen maar dat heeft me nooit echt geïnteresseerd. Dan kan je net zo goed een foto maken. Ik vind het veel toffer om ergens een eigen vormgeving aan te geven.

Is dat de rede dat je ook je eigen vormgeving aan Rembrandt hebt gegeven?
Ja dat was een tentoonstelling van de laatste werken van Rembrandt en de tentoonstelling werd gesponsord door Philips. Philips staat natuurlijk echt voor licht en Rembrandt staat ook voor lichtinval. Licht speelde een supergrote rol in zijn werk. Ik doe dat ook, maar meer op een moderne manier. Zijn portret heb ik met met een digitale spuitbus vorm gegeven, wat dan op een bepaalde manier geprojecteerd werd. Een bestaand portret van Rembrandt gemaakt in mijn eigen stijl, dat was wel tof om te zien!

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“In de twee maanden dat ik woonden in New York heb ik uiteindelijk 10 grote murals gedaan”.[/typography]

[hr]

Je zit nu bijna maandelijks in de USA. Hoe is dat in zijn werk gegaan, hoe ben je daar terecht gekomen?
Dat was in 2012, toen had ik het een beetje gehad met werk en ik moest weer even terug naar mijn eigen roots, dingen maken, buiten werken, geen deadlines, geen stress. Iets meer plezier hebben in het hele doen. Toen ben ik naar New York gegaan, maar ik kende helemaal niemand. Ik had een Engelse vriend die wat contacten had met de jongens van de TATS CRU. Na een aantal muren te hebben gedaan, kwam ik steeds meer in het wereldje terecht en leer je steeds meer mensen kennen.

Het ging pas echt hard toen graffiti en street art spotters mij zagen, foto’s maakten en dit online deelden. Het kwam terecht op een bekend Street Art blog en kreeg 1000 likes binnen een uur. Toen stroomde het ineens vol met aanvragen.
In de twee maanden dat ik woonden in New York heb ik uiteindelijk 10 grote murals gedaan. Daardoor kom je weer in contact met galeries en curatoren, voor wanden en shows.

images-blog-Eelco-4

Als ik het zo begrijp, kan je wel redelijk leven van je kunstwerken?
Mijn basis inkomen is nog wel echt illustratiewerk, maar langzaamaan begin ik wel steeds meer met kunst te doen. Toch kopen mensen in Nederland liever iets bij de IKEA. Amerikanen zien veel meer waarden in kunst, die kopen gewoon een schilderij voor 2000/3000 Dollar.

Waar haal jij vooral je inspiratie uit?
Inspiratie komt uit veel. Ik heb een hippie-moeder gehad en mijn vormgeving komt veel uit die tijd, psychedelische rock-art en dat soort dingen. Ik denk echt jaren 60/70 illustratiewerk. Dat is wel een sterke basis voor de invloeden, maar ook graffiti, kleurgebruik en lijnwerk.
Ik observeer heel veel en als dat interessant is, dan sla je dat op en dat vertaal je dan op je eigen persoonlijke manier. Dat stopt nooit, die inspiratie haal je overal uit. Ik heb een periode gehad dat ik veel met lichtinval werkte. Inspiratie is eigenlijk 24 uur per dag. Alles is inspiratie.

Met welke projecten ben je nu bezig?
Momenteel ben ik samen met een projectontwikkelaar bezig om de buitenwijken van Rotterdam, middels kunst de buurt op te knappen. Sowieso doe ik vrij veel met jongeren. De afgelopen weken heb ik ook in een TBS kliniek gewerkt en daar workshops gegeven.

Daarnaast ben ik voor het Street art magazine SAM, bezig om de Cover te maken. Daar komt ook een interview bij over mijn avonturen in New York. Ook ben ik nog een skateboard aan het schilderen voor een expositie in Parijs.

[hr]

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px” color=”#000000″]“Jonge kunstenaars moeten meer zoeken naar een persoonlijke stijl en die blijven ontwikkelen”.[/typography]

[hr]

Zijn er dingen die jij nog wilt meegeven aan opkomende kunstenaars?
Ja ik geef soms ook lessen op academie. Wat me opvalt is dat door de komst van het internet de scene heel anders is dan vroeger. Soms hebben mensen helemaal geen kennis van het vakgebied. Maar dat ze zich ook teveel blindstaren op dingen die ze al kennen en leuk vinden. Het ontwikkelen van je stijl doe je door zelf te tekenen. Het is ook een proces van jaren. Het wilt ook niet zeggen dat als je van een academie komt, dat je stijl dan al helemaal ontwikkeld is.
Jonge kunstenaars moeten meer zoeken naar een persoonlijke stijl en die blijven ontwikkelen. Niet dat je straks een soort eendagsvlieg wordt. Ik denk zelf dat persoonlijkheid wel echt belangrijk is om in je werken terug te laten komen.

De laatste vraag, die ik aan iedereen stel. Hoe ga jij de wereld veroveren?
Ikke?
Geen idee!
Laatst had ik ook een interview toen zei iemand, “ik zie dat je nu veel rondreist en internationaal werkt, doe je dat ook gewoon om meer bekendheid te krijgen?
Ik ben van mezelf best wel bescheiden op een bepaald vlak. Voor mij is het meer de drang om te doen en bezig te zijn. Als ik van mijn werk niet zou kunnen leven, zou ik waarschijnlijk alsnog op een zolderkamertje bezig zijn. New York heeft mij wel gered van een heftige jeugd, dat was een hele goede uitlaatklep, maar ik had niet de intentie om overal binnen te komen. Als ik zie hoe het afgelopen jaar is gegaan dan ben ik gewoon super tevreden.

Momenteel zijn we ook bezig om een documentaire over mij te maken. Het voelt heel goed dat mensen zoiets voor mij willen doen. Zo zijn er eigenlijk nog genoeg dingen gaande, dus ik blijf gewoon lekker bezig.

Button Text Button Text

 

images-blog-Eelco-3

images-blog-Eelco-2

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Instinct One