was successfully added to your cart.

Winkelmand

Voor het vijfjarig bestaan van Instinct One hebben we vijf kunstenaars gevraagd een uniek werk te maken en deze te exposeren tijdens het event op 14 december. Een van de artiesten is Daan van Bommel, een jonge autonome kunstenaar. Hij maakt artworks in elke aanneembare vorm. Nieuwsgierig wie hij is lees dan alvast dit interview! Hij zal op 14 december een uniek artwork presenteren tijdens het vijfjarig bestaan van Instinct One.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben daan, 21 jaar en profileer mijzelf als autonoom vormgever. Mijn werk zit tussen vormgeving en beeldende kunst in. Ik was altijd al wel bezig met tekenen, maar ben meer per ongeluk op de kunstacademie terecht gekomen. Mijn zekerheid zocht ik meer in de biologie, maar mijn docent bleef aandringen om toch eens bij de kustacademie te gaan kijken en toen was ik gelijk verliefd.

 

Waarom heb je gekozen om tussen beeldende kunst en vormgeving in te zitten?

Ik vind dat je je juist dan ook kan inzetten voor de hedendaagse burger en dat vind ik heel mooi. Je kan het dan toepasselijker maken en er makkelijker geld mee verdienen. Ik vind het dan ook het interessantst hoe je met jouw skillset als kunstenaar tot een product kan komen. Beeldende kunst mag wat mij betreft wel ook iets elitairder zijn en wat moeilijker te begrijpen.

 

[Interview gaat verder onder de afbeelding]

Wat versta jij onder kunst?

Ik denk dat je als kunstenaar al goed aanvoelt wanneer iets kunst is of bij je proces hoort en bijvoorbeeld een schetsje is. Wanneer je een bepaald doordacht werk creëert en ook echt kijkt naar de inhoud dan heb je voor jezelf al wel het gevoel dat iets kunst is. Ik denk dat het heel erg bij de maker ligt of iets kunst is. Als je het als maker zelf erkent dat iets kunst is, dan is dat zo.

 

Zie jij kunst maken als je werk?

Voor mij is het wel wat meer werk geworden. Mijn passie haal ik uit mijzelf verassen. Als ik bezig ben met een filosofische stelling ofzo kan ik mijzelf blijven verassen en daarvan word ik echt onwijs enthousiast, dat is echt niet normaal. Als ik die kick heb dan blijf ik ook zo gepassioneerd doorgaan. Het is dan ook echt verslavend.

 

Heb je ooit wel eens nagedacht om een andere kunstvorm te beoefenen?

Ik heb meer zoiets van laat mijn kunst maar elk vlak aanraken. Ik ben echt een hele grote muziek fan, dus album covers maken lijkt mij ook heel vet. Dat je dan echt met een artiest gaat zitten en echt een hele LP uitplant bijvoorbeeld. Daarvoor kunst maken zou mij echt het aller vetste lijken.

 

Hoe raak jij geïnspireerd?

Ik raak vrijwel nooit geïnspireerd, voor mij is het meer fascinatie. Bij mij gaat er geen vuurtje branden. Ik ben meestal met iets bezig en dan fascineert het mij meer. Ik heb meer het idee dat ik kunst ga maken en dan betrek ik dingen erbij die mij fascineren, ik ben een beetje moeilijk geïnspireerd te raken merk ik.

 

[Interview gaat verder onder de afbeelding]

Welke visie probeer je over te brengen met niet toepasselijk werk?

Bij hele grote projecten probeer ik filosofische stellingen bespreekbaar te maken en mensen over dingen te laten nadenken. Ik probeer mensen meer in een ander perspectief te plaatsen, mensen andere dingen te laten zien dan normaal en dan dat zij die filosofische discussie met zichzelf proberen aan te gaan. Ik kan ook heel erg genieten van werk te maken wat eyepleasing is en je goed laat voelen. Om een krachtig beeld te maken wat je fijn laat voelen.

 

Wat is je favoriete project waar je aan gewerkt hebt?

Ik heb een keer een kunstwerk gemaakt, dat voelde voor mij als mijn meest ambitieuze project. Dat ging over hyper objects, dat is een filosofische stelling. Voor iets wat eigenlijk niet te begrijpen valt in de natuur, maar dat wel wordt erkent. Het was een installatie die dat moest verbeelden. Een bol die constant van vorm aan het veranderen is en daaronder lag een tekst over hoe religie en wetenschap van elkaar verschillen. Het was een heel vet project en ik raakte daar helemaal in verdwaald.

 

Wat is een boodschap die je aan alle jonge creators wilt doorgeven?

Ik zou zeggen ga naar de kunst academie. Daar heb ik echt heel veel geleerd over kunst. Ook meer de geschiedenis erachter en hoe je dingen filosofischer kan behandelen. Als je als kunstliefhebber daar naartoe gaat leer je echt veel en leer je ook heel veel ‘soortgenoten’ kennen. Ook over hoe je je kunst toepasselijker kan maken maar toch zijn waarde behoudt.

Marc-Joost Mulder

Author Marc-Joost Mulder

In 2014 is Marc-Joost begonnen met de eerste stappen om creatieve uitingen als kunst meer toegankelijk te maken voor een breder en jonger publiek. Wat begonnen was als grote passie voor urban cultuur is uitgegroeid tot grote interesse voor verschillende fashion en kunst disciplines. Dit zul je ook teruglezen op het blog.

More posts by Marc-Joost Mulder

Leave a Reply

Instinct One